Hlavní obsah

Počet medailí českých vinařů se za sedm let téměř zdvojnásobil

Vinaři z Moravy i z Čech získali v loňském roce na soutěžích v zahraničí 978 medailí. Každoroční růst tak sice skončil předloňským rekordem 1100 medailí, ale počet medailí se za sedm let prakticky zdvojnásobil, jak vyplývá ze statistik Vinařského fondu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavním důvodem poklesu získaných medailí byla pandemie koronaviru, kvůli níž se řada obvyklých soutěží nekonala nebo se uskutečnila v omezené podobě, informoval Vinařský fond, který účast vinařů na soutěžích finančně podporuje.

„Mezi oceněními se objevilo nejen 359 zlatých, 467 stříbrných a 100 bronzových medailí, ale také neuvěřitelných 30 velkých zlatých a 9 platinových medailí. Medailové zisky pak korunovalo 13 titulů šampiona, tedy ocenění pro vína mimořádné kvality, která buď celkově, nebo ve svých kategoriích nenašla konkurenta,“ shrnul výsledky ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Nejvíce medailí, 293, přivezli vinaři ze soutěže AWC Vienna. Sedm platinových získali na soutěži Great American International Wine Competition v New Yorku a 16 velkých zlatých medailí na soutěži Michelangelo International Wine & Spirits Awards v Jižní Africe.

Nejvíce zástupců v prestižní vinařské soutěži mají vinaři z Mikulova a Bzence

Muži

Jedním z nejúspěšnějších vinařství se stejně jako o rok dříve stalo ratíškovické B/V vinařství. Kromě několika desítek zlatých a stříbrných medailí bodovalo zejména na soutěži Best od Riesling v nejprestižnější kategorii suchých ryzlinků, kde získalo třetí místo.

RokPočet získaných medailí (zdroj: Vinařský fond)
2014555
2015500
2016645
2017728
2018909
2019990
20201100
2021978

Na soutěži Le Mondial des Vins Blancs ve Štrasburku získalo cenu za nejlepší suchý tramín a na každoročním Concours Mondial de Bruxelles titul pro nejlepší bílé víno v soutěži.

Češi se konečně naučili pít, drahá vína ale pořád kupují spíš jako dárek

Muži

Velmi úspěšným vínem byl Tramín červený 2017 výběr z cibéb ze Znovínu Znojmo. Získal velkou zlatou medaili na soutěžích Concours Mondial de Bruxelles a Berliner Wein Trophy, zlatou medaili na soutěži Decanter World Wine Awards, další zlatou medaili na Portugal Wine Trophy, ve slovenském Danube Wine Challenge nebo na Vinalies Internationales v Paříži.

Šampionem a vítězem kategorie přírodně sladkých vín se pak stal v Maďarsku na soutěži VinAgora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám