Hlavní obsah

Plastické operace u mužů? Letí lýtkové implantáty, jeden chtěl i ženská prsa

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, abyste vedli plastickou kliniku, nemusíte být lékař. Stačí mít podnikavého ducha. Lukáš Čermák ho má a vyzkoušel si jej už v mnoha oborech. A možná právě tento určitý nadhled mu umožňuje promluvit o světě plastických operací tak trochu nestandardně. Jako kdyby mluvil o baru. A potvrzuje to, o čem se nahlas nemluví - plastiky už nejsou ani vzdáleně jen záležitostí žen.

Foto: archiv kliniky Formé

Lukáš Čermák

Článek

Začněme obligátní otázkou - jsou plastiky jen pro bohaté?

Dřív lidé čekali, až si našetří. Ale dnes ne. Půjčí si v bance, protože chtějí vypadat dobře do léta kvůli fotkám na Facebooku. Takže mezi běžnou klientelu už patří i nízkopříjmová skupina. Už se nejedná o výsadu určité třídy.

Proč jde člověk na plastiku? Je tam nějaký společný jmenovatel?

Upřímně, dělí se to na dvě skupiny. První jsou lidé, kteří chtějí vypadat lépe. Ti druzí chtějí o něco vrátit čas.

Jsou muži stydlivější než ženy?

Je to podobné jako u žen. Záleží na konkrétním člověku. Někdo se tak stydí, že není schopen říct, proč vlastně přišel. Jiný přijde s hotovým seznamem úprav. Ale muži se tím obvykle tolik veřejně nechlubí a všeobecně více řeší zdravotní stránku věci. Ale některým jde také čistě o vzhled.

Tak povídejte, co chtějí muži upravovat? 

Poměrně oblíbené jsou u mužů implantáty do prsou, brady nebo lýtek. Jedná se o optické budování muskulatury, což je pouze estetická věc.

Myslíte, že je to tím, že se těm mužům nechce cvičit?

Někteří jsou na to líní, jiní se snaží, ale nemohou dosáhnout kýženého efektu. Ze stejných důvodů se lidé často nechají odsávat. Odsát se dá totiž jakákoli část těla, kde je tuk. Muži se k tomuto kroku pořád uchylují o něco méně než ženy, ale v posledních letech už se nejedná o markantní rozdíl v počtu.

Můžete to vyjádřit konkrétněji?

Percentuálně bych to odhadl tak 60:40, tedy u Čechů.

U cizinců bývají poměry jiné? A vůbec řeší cizinci plastiku obecně jinak než Češi?

Cizinci si hodně vybírají tu nejlepší kliniku a jsou často detailně zvědaví na průběh. Ale nemají s plastickou operací žádný problém. Pohlížejí na celou věc pokrokověji.

Jsou pro ně české kliniky stále lukrativnější?

Rozhodně, jsou pro ně stále výrazně výhodnější. Bavíme se tady o polovině, někdy dokonce třetině zahraniční ceny. Jezdí k nám třeba hodně Angličanů. Jsou i levnější státy jako Litva nebo Lotyšsko a úroveň péče tam pravděpodobně nebude špatná, ale lidé se toho z psychologického hlediska víc obávají. Špičkové kliniky najdete i v Thajsku, ale jsou známé odstrašující případy z tisku. Podobně v Jižní Americe. Nesmí jít o podomácku provedenou operaci, ale důvěryhodné zařízení, to je celé.

Jaká je nejčastější zdravotní plastika u mužů?

Určitě abdominoplastika, což je převis tuku, který se nedá odsát. Dostane-li se tuk na břiše do fáze, kdy přepadává, tak by po odsátí přepadl ještě víc. Tohle a extrémnější obezita přes dvě stě kilo se musí řezat a posouvá se u toho pupík. Efekt je pak obrovský. Uřízne se kůže a vytáhne se tuk. To je nejčastější zákrok. Pak oční víčka, která bych od 35 do 50 doporučil téměř každému. Dále řešíme nadměrné pocení.

Jak jako řešíte?

Hlavně u businessmanů. Dá se to řešit botoxem, což je velmi bolestivá procedura a hlavně vydrží půl roku. Každý rok tak zaplatíte nějakých 15 tisíc. U nás se speciální liposukcí potní žlázy odsávají. Úspěšnost je tudíž třeba 90procentní. Množství potu se samozřejmě nezmenší, člověk se potí jinde, ale ne tam, kde nechce. Jen dlaně třeba řešit nelze.

Jak dlouho to vydrží?

To máte jako s tetováním. Vydrží to. Nikdo se ale ještě nevrátil, že by se chtěl znovu začít potit.

Jak jste se vlastně k tomuto povolání dostal?

Jako slepý k houslím. Odmalička jsem byl zvídavý, tak jsem vystudoval a začal podnikat s grafikou. Se spolužáky jsme si založili reklamní agenturu a snili o velkých výdělcích. Pak jsem zjistil, že jsem asi jediný, kdo tam opravdu pracuje. Tak jsme to zrušili. A já jsem se jako zapřisáhlý abstinent rozhodl otevřít bar na Vinohradech.

To nedává úplně smysl...

To některé věci v životě nedávají...

Pravda. Jak to dopadlo?

Nakonec se dařilo a otevřel jsem ještě další dva bary. Ty jsem provozoval asi do roku 2010. Pak jsem potkal svou životní partnerku, která pracovala v oboru plastické chirurgie. Stal jsem se tam investorem a ředitelem a zjistil, jak to nedělat a co naopak dělat lépe. Získal jsem prostory na Václavském náměstí a pomocí obrovské dávky štěstí a peněz jsme společně vybudovali naši plastiku.

A co vy? Plánujete sám nějaké vylepšení?

Je mi 39, takže jsem se chystal na víčka. Ale to pro mě zatím ještě není úplně vhodné, takže půjdu na tzv. elevaci. Při té se nařízne a vytáhne celé čelo, kůže se posune nahoru, část se seřízne a pak zašije. Jizvy zmizí a kůže přiroste. Pracuji na sobě přirozeně, ale někdy může člověk svému tělu trochu pomoci...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám