Hlavní obsah

Pivovarníci už myslí na Velikonoce. Založili várku Zeleného piva

Právo, Miroslav Homola
Brno

Směs vyluhovaných bylin, ve kterém nesmí chybět kopřiva dvoudomá, a nakonec přesného výrobního postupu jeden známý likér, který dá pivu zelenou barvu. To je základ utajované receptury, která vytváří charakteristickou chuť oblíbeného velikonočního speciálu - Zeleného piva.

BEZ KOMENTÁŘE: Pivovarníci už myslí na VelikonoceVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Zelené pivo se začalo vařit v úterý v brněnském pivovaru, kde nejpopulárnější zelenou třináctku vymysleli a před patnácti lety jako první začali vařit.

„Recept na bylinný výluh zná jen pár lidí v pivovaru, dali by se spočítat na prstech jedné ruky. Tento návod si předávají, když je to nutné, sládci mezi sebou,“ sdělil vrchní sládek pivovaru na Starém Brně Svatopluk Vrzala.

Ten si lití několika litrů extraktu do v úterý založené várky piva nenechal ujít ani se svými pomocníky Martinem Macků a Petrem Hrčkou. Pivo se podle tradice začne čepovat na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 9. dubna. Celkem ho ve Starobrnu uvaří pět tisíc hektolitrů, z čehož 500 se vypije jako každý rok i u sousedů na Slovensku. Do utajované receptury patří nejen složení výluhu, ale také jeho přesné dávkování.

„Musí se hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace,“ doplnil při nalévání silně a hořce vonícího extraktu hnědočerné barvy do várky sládek.

Likér dotvoří barvu

Jak Vrzala doplnil, hraje kromě výluhu v receptuře důležitou roli i světlý ječný slad, který se vyrábí pouze pro tuto příležitost a jež má poněkud odlišné vlastnosti od jiných používaných sladů.

Svou sílu dostává pivo spodním kvašením po dobu osmi dnů a poté se při teplotě kolem jednoho stupně dokvašuje. Teprve poté se do již téměř hotového produktu dává likér, který sám o sobě zelený není a jež vytvoří konečnou zelenou barvu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám