Hlavní obsah

Pivo bude na letošním Oktoberfestu opět dražší

Zlatavý mok na mnichovském festivalu Oktoberfest letos opět podraží. Cena za tuplák se bude pohybovat od 10,70 do 11,50 eura (275 až 296 korun), informovala tento týden radnice bavorské metropole. Loni mohli hostinští pěnivý mok prodávat za částku v rozmezí 10,60 až 10,95 eura. Hranice 11 eur letos padla poprvé.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Slaví se už od roku 1810.

Článek

Každoroční zdražování piva patří k méně oblíbeným tradicím festivalu v Mnichově. Cena nepřetržitě roste už desítky let. V roce 1971 bylo možné koupit litrový tuplák za 2,50 marky (dnes v přepočtu asi 32 korun). Hranici deseti eur poprvé překročil máz festivalového piva v roce 2014, letos padla hranice jedenáctieurová.

Za nejdražší máz piva si návštěvníci Oktoberfestu letos připlatí oproti loňsku 55 centů. V předcházejících letech se přitom zdražení pohybovalo mezi 25 a 30 centy.

Podle mluvčího hospodských Petera Inselkammera je hlavním důvodem relativně vysokého nárůstu ceny piva především prudké zvýšení zvláštní přirážky k nájmu, který musí hostinští platit městu. Přirážku zavedl Mnichov teprve loni. Chtěl tak pokrýt zvýšené náklady na bezpečnostní opatření v souvislosti s teroristickou hrozbou.

Zdražuje se jen pivo

Na rozdíl od piva budou nealkoholické nápoje stát letos na Oktoberfestu zhruba stejně jako loni, některé z nich dokonce zlevní. Za litr vody žíznivci v průměru zaplatí 8,72 eura (224 korun), za litr limonády 9,27 eura (238 korun). Podle Inselkammera chtěli zachováním výše cen nealkoholických nápojů na loňské úrovni hostinští ukázat, že jsou na Oktoberfestu vítány i rodiny s dětmi.

Počátek pivních slavností, které se postupně proměnily v obří komerční podnik, spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Letos se Oktoberfest bude konat od soboty 22. září do neděle 7. října. Loni mnichovský svátek piva navštívilo 6,2 miliónu lidí a zlatavého moku se vypilo 7,5 miliónu litrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám