Hlavní obsah

Newyorčané propadli antistresovému nápoji se starodávnou tradicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rušném prostředí nejlidnatějšího města Spojených států amerických se stalo módou popíjení kavy kavy (pepřovníku opojného). Newyorčané dávají tomuto antistresovému nápoji, který národy jižního Pacifiku konzumují už po tisíciletí, často přednost i před alkoholem, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Majitel kavárny Brooklyn Kava Harding Stowe nalévá nápoj do misky.

Článek

Kořen rozdrcený na prášek, smíchaný s vodou a pak filtrovaný má poněkud bahnitou chuť, pokud není kombinován s ovocnou šťávou nebo jinou ingrediencí. Avšak jeho účinky, uvolnění a nástup euforie jsou stále více žádány v takovém hlučném a stresuplném městě, jako je New York.

„Jestli existuje nějaké město, kde se člověk potřebuje trochu uvolnit a zpomalit, pak je to New York,“ prohlašuje jednatřicetiletý majitel kavárny Brooklyn Kava Harding Stowe. „Myslím, že o ni bude ještě větší zájem,“ dodává.

Často nahrazuje alkohol

Popíjení nápoje z kavy je starodávnou tradicí na ostrovech Fidži či v Polynésii. Na Západě ji mladí lidé stále častěji považují za zdravou alternativu alkoholu, když se chtějí pobavit, aniž by se druhý den probudili s opicí.

Foto: Profimedia.cz

Takhle se kava kava servíruje v podniku Brooklyn Kava.

„Skutečně uvolňuje. Není to jako alkohol nebo droga. Alkohol špatně snáším, zatímco s kavou tady můžu strávit celý den, číst si knížku, pracovat na počítači, diskutovat,“ říká mladá brooklynská umělkyně Sabrina Chengová.

„Mladé už tak neláká trávit večery v barech, lidé chtějí něco nového a zdravého,“ zdůrazňuje Stowe.

Konzumace údajně není nebezpečná

První boom zažila kava v 90. letech. Avšak špatná kvalita dovážených rostlin a neznalost účinků rostliny jí neudělaly dobrou reklamu. Dnes však přes varování amerických úřadů z roku 2002 ohledně rizika sice vzácného, ale závažného poškození jater získala kava novou popularitu. V letech 2012 až 2016 se jen dovoz z ostrovů Fidži více než zdvojnásobil.

„Naše znalosti o rostlině jsou dnes mnohem lepší než v 90. letech. Zkoumali jsme ji a zjistili jsme, že má příznivé účinky a není nebezpečná,“ vysvětluje Zbigniew Dumienski z Aucklandské univerzity na Novém Zélandu.

Foto: Profimedia.cz

Pepřovník opojný.

Kava se stala oblíbenou na Floridě, ale v New Yorku si získává popularitu pomalu. První americké město má jen tři specializované kavárny, z nichž jedna je ve čtvrti Bushwick, kde žije plno umělců a mládeže.

„Ve svém minulém zaměstnání jsem měl občas úzkosti – a kava mi opravdu pomohla,“ říká pětadvacetiletý finanční analytik Phil Mai, který sedí v Domě kavy se svou přítelkyní Susie.

„Dříve jsem pil alkohol dvakrát třikrát týdně a i o víkendu. Teď jsem se už čtrnáct dní alkoholu nedotkl,“ prohlašuje. Dům kavy láká zákazníky na různé animace, vystupují zde hudebníci, básníci a humoristé. Průměrný věk se pohybuje kolem pětadvaceti let, ale přicházejí sem i šedesátníci.

Potřebují si odpočinout od Trumpa

„Lidé dříve nevěděli, co to je kava, ale v posledním půlroce po ní začali bláznit. Se zvolením Trumpa se začaly v Americe dít stresující věci, a to přispělo ke zvýšení oblíbenosti kavy,“ uvádí Stowe, který uvažuje o tom, že si otevře další kavárny s kavou.

Je tedy zvolení Donalda Trumpa dobré pro obchod? „Nerad to říkám, ale asi ano,“ přiznává ze svého pohledu mladý podnikatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám