Hlavní obsah

Nepoznáte sýr od šafránu! zlobí se majitel restaurace na michelinské komisaře

Novinky, nčs

Michelinské hvězdy neznamenají pro restauratéry pouhou prestiž, ale samozřejmě také peníze. Obzvlášť pokud restaurace ověnčená třemi hvězdami o některou z nich přijde, nedá se očekávat, že by to podniku pomohlo. Podobný osud potkal Marca Veyrata, který se rozhodl vydavatele známého průvodce žalovat.

Foto: Profimedia.cz

Marc Veyrat na snímku s michelinským průvodcem.

Článek

Veyrat provozuje restauraci La Maison des Bois na území Francie nedaleko švýcarských hranic. V roce 2018 se restaurace dostala na seznam vyvolených a získala všechny tři michelinské hvězdy, čehož si majitel, který již v minulosti provozoval dvě restaurace se třemi michelinskými hvězdami, náležitě vážil.

Jeho radost však netrvala příliš dlouho. V lednu letošního roku restaurace o třetí hvězdu přišla, což byl pro 69letého muže a jeho tým šok. „Byli jsme doslova zneuctěni. Viděl jsem celý svůj tým v slzách. A to všechno po jednom telefonátu, bez varování, bez komentáře,“ říká majitel restaurace, jenž podle svých slov po snížení hodnocení propadal depresím a dokonce žádal, aby byl z průvodce jeho podnik zcela vymazán – marně.

Rozumíme zklamání pana Veyrata a v žádném případě nezpochybňujeme jeho talent. Litujeme ovšem jeho nepřiměřené vytrvalosti, se kterou nás obviňuje.
Michelin

Co Veyratovi nedává spát, je domněnka, že o hvězdu přišel kvůli neznalosti komisařů. Tvrdí, že za ztrátu prestiže může údajná záměna francouzských sýrů za žlutý anglický čedar. „Dal jsem do jídla šafrán a komisař, který přišel, si zřejmě kvůli barvě myslel, že se jedná o čedar. To jsou znalosti michelinských komisařů?“ diví se nespokojený restauratér, který se nyní rozhodl případ řešit soudní cestou.

Požaduje důkazy

Podle Veyratova právníka Emmanuela Ravanase byl termín soudního líčení stanoven na 27. listopadu. „Věřím, že Michelin opravdu důkladně prozkoumá důvody, které je vedly k takovému rozhodnutí,“ uvedl Ravanas. „Pan Veyrat rozumí tomu, že hvězdy nejsou udělovány na celý život. Bude akceptovat kritiku, pokud bude skutečně oprávněná,“ dodal právník.

Úspěšný restauratér: V Česku je katastrofální situace s lokálními produkty

Muži

Francouzský šéfkuchař, pověstný svým tradičním kloboukem a brýlemi, svoje řemeslo staví na používání surovin z vlastní zahrádky okolo domu obklopeného Savojskými Alpami. Podle něj se současná generace mladých komisařů ze světoznámého průvodce snaží udělat si jméno na kritizování pilířů francouzské kuchyně. Po průvodci tak žádá důkaz o tom, že hvězda nebyla odebrána pouze na základě neznalosti přítomného komisaře.

Michelin se k případů vyjádřil prozatím velmi stručně: „Rozumíme zklamání pana Veyrata a v žádném případě nezpochybňujeme jeho talent. Litujeme ovšem jeho nepřiměřené vytrvalosti, se kterou nás obviňuje.“ V prohlášení také dodává, že materiály důkladně prostuduje a bude reagovat s odstupem a klidnou hlavou.

Jak tedy celé záležitost dopadne a zda se majiteli La Maison podaří změnit stanovisko michelinského průvodce, zatím není jisté. Smutnit však restaurace momentálně nemusí. Ačkoliv o jednu hvězdu podnik přišel, v současné době je na očích možná víc, než tomu bylo před odebráním třetí hvězdy.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám