Hlavní obsah

Na ochutnávku nejdražších vín světa by průměrný Čech vydělával rok

Novinky, jky

Francouzský znalec vína Michel-Jack Chasseuil má jednu z nejúžasnějších sbírek vzácných a velmi starých vín na světě. Třiasedmdesátiletý muž během svého života nashromáždil obdivuhodné množství lahví, jejichž cena dnes přesahuje milión korun. Jeho sbírka má hodnotu přibližně jeden a čtvrt miliardy korun a nyní se naskytne jedinečná šance několik výjimečných lahví ochutnat.

Foto: Profimedia.cz

Michel-Jack Chasseuil má jednu z nejvýjimečnějších sbírek vzácných vín na světě.

Článek

Francouzův vinný sklep, nacházející se ve vesnici La Chapelle-Bâton, čítá stovky lahví vín, jako jsou třeba Chateau Mouton-Rothschild, Chateau Ausone či Château Lafite. Jenže vyjma toho se zde ukrývá například šampaňské z roku 1805, které dříve patřilo samotnému Napoleonovi. Také byste ve sklepě objevili cognac Frapin z roku 1893 a jednu z prvních lahví slavného koňaku Louis XIII od značky Remy Martin. Ta je z roku 1900.

Nyní se rýsuje výjimečná šance pro desítku movitých nadšenců do vína. Přesně tolik lístků totiž Chasseuil prodává na svou výjimečnou degustaci, která se odehraje v prosinci tohoto roku v japonském hlavním městě Tokio.

Během ochutnávky otevře Francouz celkem osm vzácných lahví vína. Jejich přesný výběr však zatím tají. Netají naproti tomu ale cenu degustace. Ta bude činit 10 tisíc euro, tedy něco okolo 275 tisíc korun. Za to byste si mohli klidně pořídit novou fabii v základní výbavě. Průměrný Čech by tak na tuto degustaci vydělával bezmála rok. Pokud by tedy v tomto období „bydlel” v lese, pil vodu z potůčku a stravoval se kořínky.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé z lahví výjimečné sbírky mají hodnotů miliónů korun.

Pokud vám přijde cena degustace příliš vysoká, Chasseuil si myslí pravý opak. Má za to, že degustaci nabízí doslova „za babku”, vzhledem k tomu, že podle něj půjde o „nejlepší vinnou degustaci všech dob”, napsal deník The Times.

A proč vlastně francouzský důchodce degustaci vůbec pořádá? Potřebuje si tímto způsobem přivydělat na vytvoření muzea pro svou sbírku, které by mělo být otevřeno ve Francii. Chasseuil pracuje na vytvoření „vinného Louvru” už od roku 2010. A poté, co ho francouzská ministerstva kultury a zemědělství odmítla podpořit, rozhodl se, že si zafinancuje ambiciózní projekt sám.

Číňané mají zájem

„Víno je specialitou Francie. A toto je výkladní skříň vín s hezkým designem, krásné muzeum. Umíte si to představit v Paříži? Bylo by to úžasné,” tvrdí Francouz, který by rád udržel sbírku ve Francii, ač má obří nabídky od zahraničních investorů. Třeba Číňané mu prý nabídli 50 miliónů euro (1,4 mld. korun) za to, aby své muzeum otevřel v Pekingu.

Francouz zatím na rozdíl od ostatních sběratelů, kteří rozprodávají své sbírky bohatým zahraničním podnikatelům, úspěšně odolává. A to i přesto, že loni v říjnu málem o svou sbírku přišel. Tehdy jej přepadl gang maskovaných ozbrojených mužů, který se ho snažil přimět otevřít sklep s vyztuženými bezpečnostními dveřmi. Chasseuil nakonec během útoku utrpěl zlomeninu prstu a útočníci prý po dvou hodinách utekli s 15 bednami „druhořadých” vín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám