Hlavní obsah

Na cestách v luxusu. Snímky ukazují interiér osobního vlaku diktátora Tita

Novinky, Martin Vlk

Bývalý prezident Socialistické federativní republiky Jugoslávie Josip Broz Tito využíval k diplomatickým cestám soukromý luxusní vlak, který byl zhotoven na zakázku roku 1959. Během cest proslulý komunistický vůdce rozhodně nestrádal, ve vlaku se mimo jiné nacházel prezidentský salonek, bar či řada koupelen a vše bylo vyrobeno z luxusních materiálů.

Foto: Profimedia.cz

Interiér Titova vlaku. Bývalý prezident Jugoslávie během cest rozhodně nestrádal.

Článek

Plavi voz (Modrý vlak) – jak se osobní dopravní prostředek Tita pro svou barvu nazýval – využíval jugoslávský vůdce až do své smrti roku 1980. Během doby svého vládnutí v něm najel zhruba 500 tisíc kilometrů, a to jak po Jugoslávii, tak v zahraničí, píše deník Daily Mail.

Tito vlakem jezdil na různé diplomatické cesty a hostil v něm celou řadu státníků, ale také celebrit. Svezla se v něm například také britská královna Alžběta II., předák Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Arafat či hollywoodská hvězda Elizabeth Taylorová.

Foto: Archiv, Právo

Josip Broz Tito

Interiér vlaku ve stylu art deco byl zhotoven ze dřeva, konkrétně z mahagonu, hrušky a ořechu. Uvnitř se nacházel prezidentský salonek, kuchyň, jídelna, bar, salonek pro hosty či řada koupelen. V saloncích a na chodbách nechyběly vlněné koberce či doplňky ze sametu a hedvábí.

Vezl i jeho rakev

Luxusní vlak byl ostatně využit i pro Titovu poslední cestu. Rakev s jeho ostatky vezl během majestátního pohřbu v květnu toku 1980 přes celou Jugoslávii, z dnešního hlavního slovinského města Lublaně do dnešního hlavního srbského města Bělehradu. Tam je dnes vlak přístupný veřejnosti, slouží jako muzeum.

Josip Broz Tito se narodil 7. května 1892 ve vesnici Kumrovec v dnešním Chorvatsku. Funkci prezidenta Socialistické federativní republiky Jugoslávie vykonával od 14. ledna 1953 až do své smrti, tedy do 4. května 1980, kdy zemřel po dlouhé nemoci v lublaňské nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám