Hlavní obsah

Kuchaři mají jasno: roboti je ani v budoucnu neohrozí

Novinky, vpl

Marek Olevnik vyvinul počítačem řízeného robota – šéfkuchaře, který si dokáže poradit s každým receptem. Naučí se napodobovat činnost skutečného kuchaře, který předtím pracuje v rukavicích, citlivě zaznamenávajících každý pohyb. O vynálezu jsme vás již informovali přede dvěma týdny. Protože měl článek velký ohlas, rozhodli jsme se na vynález podívat trochu detailněji.

Foto: Moley Robotics

Replikace pohybů, ač sebelepší, kuchaře mistrem nedělá...

Článek

Umělý kuchař totiž spíše než člověka připomíná dvě kovové ruce, které pomocí soustavy přídatných zařízení dokonale opakují to, co předtím při vaření činil živý mistr kuchařského řemesla. Proto pomůcky na vaření, ingredience, plotýnky a všechny další nezbytnosti musejí být přesně na místě, kde je používal člověk.

Firma Moley Robotics z Londýna hodlá uvést inteligentní přístroj, který má vyvolat úplnou revoluci ve vaření, na trh už v roce 2017. Kovový kuchař ale nebude levnou záležitostí: zájemce o jeho služby bude muset sáhnout do peněženky pro deset tisíc liber (378 tisíc korun).

Robotický kuchař se objeví na pultech zřejmě už za dva rokyVideo: Moley Robotics

Výrobcem je společnost Shadow Robot, která při jejich konstrukci používá celkem 20 motorů, 24 kloubů a 129 senzorů, jejichž úkol spočívá v precizní mimice pohybu lidských rukou. Zatím umí nový robot uvařit jemnou krabí polévku. „Předpokládáme ale, že za dva roky dokáže připravit až dva tisíce jídel,“ je přesvědčen Olevnik.

Není rajče jako rajče

Je to ale právě toto tvrzení, které vyvolalo mezi kuchařskou komunitou místo obav spíš vlnu pobavení. A nejde jen o vaření. Každý pekař dobře ví, že voda a mouka se chovají rozdílně podle toho, jakou mouku a kvasinky jste použili a jaká je teplota v peci. Zkušený kuchař neomylně pozná, že špagety jsou dobře uvařené, tam, že je ochutná, nebo podle nezaměnitelné vůně. Vždyť i obyčejná rajčata se liší obsahem cukru a vody, stejně jako kyselostí: ostatně totéž platí i pro jablka.

Řecký myslitel Hérakleitos z Efesu proslul až do dnešních dnů výrokem, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Obdobně každý kuchař dobře ví, že konkrétní jídlo neuvaříte dvakrát naprosto stejně. Cit pro vaření, postihnutelný našimi smysly, se dost dobře nedá napodobit. Žádný přístroj nedokáže postihnout přesně chvíli, kdy musíte připravovaný pokrm okořenit: ani o chvilku dříve, ani o minutku později.

Robot bude nicméně obsahovat i lednici a myčku na nádobí: jako slušně vychovaný kuchař po sobě také všechno použité nádobí způsobně umyje.

Superpočítač tvoří blafy

Firma IBM zase při snaze zapřáhnout do služeb gastronomie soudobou techniku sáhla po svém špičkovém výrobku, superpočítači přezdívaném Watson. Ten nejenže hraje šachy jako učiněný velmistr, ale v USA vyhrál velmi oblíbený televizní kviz, obdobu u nás dobře známého pořadu Riskuj! Vědci uložili do Watsonovy paměti desítky tisíc receptů a jídelních lístků stejně jako základní informace z potravinářské chemie.

Dokáže proto navrhnout nové recepty, na které ještě nikdo nikdy nepřišel a které by měly strávníkům chutnat. Belgický slaninový pudink kupříkladu připravíte z naloženého vepřového masa, nakrájených pravých hříbků, vlašských ořechů a sušených fíků.

„Všichni jsme si oblíbili rozmanité kombinace sladkého a pikantního. Přesto mi tato nová omáčka chuťově nic neříká,“ svěřil se jeden z britských šéfkuchařů, který hodnotil několik jídel, jejichž recept vymyslel superpočítač. V některých případech byl ale ještě kritičtější.

Na přípravu cizrnového ragú na blízkovýchodní způsob potřebujete mj. kukuřici z konzervy, rýžovou mouku, muškátovou tykev, fenykl, nakrájené švestky a olivy. „Jídlo na talíři vypadá, jako když se kuchařka ze školní družiny, potýkající se s nedostatkem peněz, snaží udobřit si bojovné vegetariány mezi rodiči žáků,“ hodnotí další jídlo uvařené podle pokynů vysoce výkonného počítače.

Potvrzuje se tak tušení, že moderní stroje nám klasické šéfkuchaře v dohledné době nenahradí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám