Hlavní obsah

Francouzským vinařům zbyly oči pro pláč, mráz nešetřil ani slavné oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro francouzské vinaře, kteří kvůli pandemii covidu-19 zažívají špatné časy, bude letošní ročník další pohromou, protože jejich produkci poničil nedávný silný mráz. Někteří z nich dokonce situaci přirovnávají ke smrti v rodině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzští vinaři zahřívají vinice, aby nepomrzla úrodaVideo: Reuters

 
Článek

Nečekaný mráz zasáhl skoro 80 procent vinic, včetně těch ve slavných oblastech jako jsou Burgundsko, Bordeaux, Champagne či údolí Rhony. Pro vinaře se bude jednat po pandemii koronaviru o další katastrofu, se kterou prakticky nic nezmůžou.

Nenadálý prudký pokles teplot přišel navíc ve velice nevhodnou dobu, protože mu předcházelo teplé období, během nějž vinná réva začala pučet. Vinaři kvůli tomu po celé zemi na vinicích zapalovali ohně, aby rostliny ochránili. Většinou ale neuspěli a zbyly jim pouze oči pro pláč.

Moravští vinaři oživují zapomenutou odrůdu a popsali, jaké bude letos víno

Muži

„Slyšel jsem to někoho přirovnávat ke smrti v rodině. Může se to zdát dětinské, ale já se zhruba tak nějak cítím. Porozumět tomu asi mohou jen vinaři, protože my na těch vinicích se slzami v očích stáli,” popsal v deníku Le Figaro smutek kvůli zmrzlé révě Eric Pastorino, který šéfuje sdružení vinařů z oblasti Cotes de Provence. Podle jeho kolegů mráz zničil největší plochu vinic za poslední půlstoletí.

Kromě vinic mráz silně poškodil i kvetoucí mandloně, zničil pole s řepou a řepkou. „Je to opravdu těžké. Mám pocit, že mě to srazí na kolena. Všechny moje stromy jsou mrtvé, obávám se, že jsem přišel o celou úrodu,” citovala agentura AFP majitele mandloňových sadů Davida Joulaina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám