Hlavní obsah

Dvousetletý mnich prý stále medituje. Vědci nevědí, co s ním

Novinky, znk

Mongolští vědci si lámou hlavu nad případem dvě století starého mumifikovaného mnicha, který je podle některých buddhistických expertů stále naživu - jen v meditativním transu. Lékaři si však stojí za svým - je po smrti.

Foto: Siberian Times

Podle mnichů láma zcela mrtev není.

Článek

Mimořádně zachovalé tělo mnicha sedícího se zkříženýma nohama bylo objeveno na konci ledna v Ulánbátaru. Bylo přikryto dobytčí kůži. Nyní jej zkoumají odborníci z Národního centra soudního lékařství v hlavním městě, napsal list The Daily Telegraph.

„Láma sedí v lotosové pozici, levá dlaň je otevřená a pravá symbolizuje hlásání súter (buddhistických aforismů),“ vysvětlil Gankhüügiin Pürevbat z Mongolského institutu buddhistických umění na Ulánbátarské buddhistické univerzitě. „To znamená, že není mrtev, ale pohroužen do hluboké meditace podle starověké tradice buddhistických lámů,“ dodal.

Potírá hranici mezi životem a smrtí

Podle dalších expertů na buddhismus je mnich v takzvaném „tukdamu“ - hlubokém meditativním stavu, který boří hranice mezi životem a smrtí. „Pokud někdo dokáže v tomto stavu setrvat více než tři týdny, což je mimořádné, jeho tělo se postupem času scvrkne a nakonec z něj zůstanou jen vlasy, nehty a oblečení,“ vysvětlil Barry Kerzin, mnich a dalajlámův lékař.

V souvislosti s nálezem byl zatčen 45letý muž kvůli podezření, že se pokusil tělo ukrást a prodat. Má se za to, že mnich zemřel v 19. století, jeho jméno není známo.

Podobný případ se udál i v ruské republice Burjatsko, kde bylo v roce 2002 exhumováno tělo lámy Daši Doržo Itigilova nesoucí jen nepatrné známky rozkladu. Tamní mniši tvrdí, že není „zcela mrtev“ a teplota jeho těla stoupá pokaždé, když se v klášteře konají obřady. Itigilov zemřel v roce 1927 během meditace, předtím své druhy požádal, aby jej pohřbili v lotosové pozici. Jeho tělo je uloženo v soli.

Reklama

Výběr článků

Načítám