Hlavní obsah

Černou čubku v názvu hospody nahradí chrt, místní ale protestují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotská restaurace Black Bitch (Černá čubka), která ve městě Linlithgow stojí už 350 let, se z rozhodnutí majitelů přejmenuje. Řetězec Greene King, který hospodu vlastní, uvedl, že stávající název má „rasistické a urážlivé konotace“. To se však nelíbí místním, kteří v názvu vidí naopak historii svého města.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přejmenování hospody v městečku v Západním Lothianu vyvolalo ostrou debatu. Zatímco majitelé si stojí za tím, že název se do dnešní doby nehodí, někteří obyvatelé naopak argumentují tím, že název nikdy nebyl myšlen rasisticky a odkazuje na historii města. Nový název by měl znít Black Hound, což v překladu znamená černý chrt.

V Linlithgowu vznikla i petice, která volá po zachování tradičního názvu. Ke středečnímu dni ji podepsalo zhruba 800 lidí. Její signatáři tvrdí, že název vychází z legendy, která vznikla okolo roku 1600. Ostatně slovním spojením Black Bitch se označují někteří obyvatelé městečka a stejně se jmenuje i místní magazín.

Název je spojen s místním erbem. Ten znázorňuje fenu (zastarale čubku) chrta, která zachránila svého pána, jenž byl odsouzen k trestu smrti vyhladověním.

Společnost Greene King uvedla, že před svým rozhodnutím konzultovala chystanou změnu s řadou skupin a organizací a nechala si rovněž vypracovat průzkum, který údajně ukázal, že mnoho návštěvníků by se necítilo dobře, kdyby navštěvovali hospodu pod současným názvem. Na radnici nyní bude předložena žádost o změnu názvu napsaného na štítu hospody.

„Je to šílená byrokracie. Nevidím důvod, proč to měnit. Jsem Black Bitch a jsem na to patřičně hrdá,” řekla deníku Record 74letá Betty Scottová. „Je to naše historie. Vždyť samotná změna z čubky na ohaře je svým způsobem taky sexistická,” řekla pro změnu 55letá Lesley MacArthurová.

„Je to případ, kdy se politická korektnost zvrhne. Ti, kdo chtějí změnit název, evidentně neví nic o historii našeho města,” doplnil Simon Law.

Jiný názor má Abel Aboh, předseda komunitního fóra pro diverzitu v Západním Lothianu (West Lothian Community Race Forum). „Jako člověk, který v Západním Lothianu žije, vím přesně, jak jsem se cítil, když jsem název hospody viděl. A ten pocit se nikdy nezmění. Domníváme se, že název by měl být změněn, aby signalizoval rozmanitost. V Západním Lothianu žijí a pracují lidé ze všech společenských vrstev,“ uvedl.

Princetonská univerzita vyškrtla jméno prezidenta USA Wilsona kvůli rasismu

Amerika

„Linlithgow je jedno z nejstarších měst v této oblasti a víme, že tento název měl vždy historickou souvislost. Zároveň se ale musíme zamyslet nad tím, co se děje dnes a jestli takový název skutečně odráží rozmanitost, inkluzi a rovnost. Tedy věci, které ve Skotsku v 21. století potřebujeme. Doufáme, že lidé nový název přijmou,“ dodal.

Název hospody je už pátým, který společnost Greene King v roce 2021 mění. V minulosti už byly přejmenovány tři podniky s názvem The Black Boy a The Black’s Head.

„Je to důležité rozhodnutí a my jsme přesvědčeni, že je správné. Známe historii hospody a odkud její název pochází, a proto volíme nový název, který stále historické tradice dodržuje. Budeme se snažit zachovat i erb s původním symbolem,“ uvedl Nick Mackenzie, generální ředitel Greene King.

Anketa

Je podle vás přejmenování hospody správným krokem?
Ano
1,7 %
Ne
98,3 %
Celkem hlasovalo 4880 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám