Hlavní obsah

Princetonská univerzita vyškrtla jméno prezidenta USA Wilsona kvůli rasismu

Prestižní americká Princetonská univerzita se rozhodla odstranit jméno někdejšího prezidenta USA Woodrowa Wilsona z názvu jedné ze svých kolejí a z fakulty veřejných a zahraničních záležitostí. Vedení školy to zdůvodnilo Wilsonovým rasistickým smýšlením a rasistickou politikou jeho vlády.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Woodrow Wilson

Článek

„Wilsonův rasismus byl významný a závažný, dokonce i podle standardů jeho éry,“ uvedl Christopher Eisgruber, prezident univerzity. Institut bude v budoucnu nazván Princetonská škola pro veřejné a mezinárodní záležitosti. „Princeton je součástí Ameriky, která příliš často podceňovala, ignorovala nebo omlouvala rasismus,“ napsal Eisgruber. To podle jeho slov umožnilo pokračování „systémů, které diskriminují černochy“.

Zákonodárci v Mississippi rozhodují o změně vlajky, vadí jižanský kříž

Amerika

Vedení univerzity uvedlo, že rozhodnutí jméno Wilsona odstranit souvisí se smrtí černocha George Floyda a dalších Američanů tmavé pleti, kteří zemřeli při zákrocích policie.

Název nejvyššího ocenění pro vysokoškolské studenty udělované univerzitou si ale Wilsonovo jméno uchová. Škola to zdůvodnila tím, že je právně vázána název ceny zachovat.

Washingtonské pomníky budou chránit příslušníci národní gardy

Amerika

Wilson v minulosti stál v čele Princetonské univerzity, později zastával úřad guvernéra New Jersey a nakonec v letech 1913 až 1921 byl 28. prezidentem Spojených států. Pro osud Čechů a Slováků, ale také dalších národů monarchie Habsburků, měla Wilsonova politika výrazný dopad. Program Wilsonových 14 bodů, který počítal s autonomním vývojem národů Rakouska-Uherska, posloužil jako jeden ze základů pro vznik samostatného Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám