Hlavní obsah

Šéfkuchař vařil na Mount Everestu, vytvořil světový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenatřicetiletý šéfkuchař Sanjay Thakur se spolu se svým kolegou Soundararajanem Palaniappanem zasloužil o zápis do Guinnessovy knihy rekordů tím, že vařil v nejvýše položené restauraci na světě. Jednalo se o dočasné zařízení postavené ve výšce 5585 metrů nad mořem v jednom z táborů na hoře Mount Everest, píše server Khaleej Times.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z táborů na Mount Everestu

Článek

Thakur, pracující pro leteckého dopravce Etihad Airways, připravil za pomoci Palaniappana pokrmy z lokálních ingrediencí, které udělaly radost celkem deseti šťastlivcům.

„Chtěli jsme se soustředit na lokální potraviny, jako jsou například oříšky, které jsme našli po cestě,“ svěřil se Thakur.

Rekordmani se na tento úspěch připravovali dlouhé měsíce. Kromě fyzické přípravy museli podstoupit také dlouhý logistický proces, díky němuž dostali náležitá povolení.

„Takový rekord předtím ani neexistoval, takže jsme ho nepřekonali, ale vytvořili. Nyní už nás lidé mohou překonat, pakliže budou chtít,“ vysvětlil šéfkuchař.

Cílem byla propagace udržitelnosti

Kromě zápisu do Guinnessovy knihy rekordů bylo cílem zvýšit v regionu povědomí o udržitelnosti. K vaření tak využívali solární energii a jídlo servírovali na lávových kamenech. Veškerý výtěžek navíc putoval do nepálské charitativní organizace Altruistic Hands.

„Pocházím z Himálaje, takže kombinace mé lásky k vaření a projektu, který propaguje udržitelnost a snaží se pomoci chránit tuto unikátní část světa, je pro mě velký osobní úspěch,“ řekl Thakur.

Reklama

Výběr článků

Načítám