Hlavní obsah

Vědci obnovili přes 220 let staré pivo díky kvasnicím z láhví ze ztroskotané lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky spolupráce mezi vědci, muzejními konzervátory a pivovarníky vyústily v unikátní produkt - pivo vyrobené z kvasnic získaných z nalezených láhví ve vraku lodi, která ztroskotala roku 1797 na severovýchodě Tasmánie. Podle listu The Australian se jedná o tmavé pivo, které bude oficiálně představeno během května.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Kvasnice, které tým odborníků při výrobě použil, pocházejí z láhví nalezených v lodi s názvem Sydney Cove, která ztroskotala před 221 lety z důvodu silné bouře u pobřeží malého ostrova Preservation Island nedaleko Tasmánie.

Loď tehdy cestovala z indické Kalkaty do australského Sydney a přepravovala čaj, rýži, tabák a více než 31 tisíc litrů alkoholu včetně piva. Odborníci se domnívají, že původní pivo bylo uvařeno v Londýně a do láhví následně přesunuto v Kalkatě.

Vrak lodi byl nalezen v roce 1977. Počátkem devadesátých let pak potápěči ze dna oceánu vylovili množství zapečetěných pivních láhví, které skončily v muzeu Queen Victoria Museum and Art Gallery v tasmánském městě Launceston.

Na zaprášené láhve ve skladu muzea narazil před třemi lety muzejní konzervátor a bývalý chemik David Thurrowgood a začal si klást otázku, zda by se historické pivo dalo obnovit. Obsah byl sice nestravitelný, Thurrowgood ale dokázal z láhví získat kvasnice, které se zachovaly díky chladné vodě na dně oceánu.

Svou myšlenku proto zkonzultoval s vědci z Francie, Německa, Belgie a Austrálie a v následujících letech ve spolupráci s odborníky z institutu Australian Wine Research Institute a pivovarníky z pivovaru James Squire vytvořil zcela nové pivo s názvem The Wreck - Preservation Ale.

Unikátní produkt bude oficiálně představen během května na festivalu Great Australian Beer Spectacular v australském Melbourne a o měsíc později v Sydney.

Reklama

Výběr článků

Načítám