Hlavní obsah

V některých švédských firmách se musí o polední pauze povinně sportovat

Sportování během pracovní doby není v mnoha západních zemích ničím neobvyklým. Některé švédské firmy však přivedly tuto myšlenku do extrému, neboť pracovníci musejí sportovat povinně. To je i případ státního vodárenského podniku Kalmar Vatten nebo oděvní značky Björn Borg, kterou založil bývalý slavný tenista. Každý pátek tak zaměstnanci na hodinu opouštějí sídlo firmy a odcházejí do sportovního centra, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel oděvní značky Björn Borg Henrik Bunge během obědové pauzy

Článek

Není možné se tomu vyhnout, už dva roky je jedna hodina sportu týdně povinná. Nařídil to generální ředitel oděvní značky Björn Borg Henrik Bunge, čtyřicátník s postavou zápasníka.

„Jestliže někdo nechce dělat sport a nechce se začlenit do kultury podniku, odchází,“ řekl Bunge agentuře AFP. Zatím ale podle něj kvůli hodině povinného sportu nikdo neodešel. Cílem tohoto sportování je zvýšit produktivitu a rentabilitu.

Těží z toho zaměstnanci i zaměstnavatelé

V roce 2014 studie Stockholmské univerzity ukázala, že tělesný pohyb během pracovního dne má výhody pro zaměstnance, který je tak zdatnější a soustředěnější, i pro zaměstnavatele: o 22 procent klesá absence v práci. To je nezanedbatelné v zemi, kde je nepřítomnost v zaměstnání kvůli nemoci dvakrát vyšší, než je evropský průměr.

S růžovými tvářemi a s úsměvem na rtech se šedesátka zaměstnanců, kteří dnes měli cvičení jógy, vrací zjevně spokojena do šatny. „Většina z nás si myslí, že to je opravdu dobré zpestření pracovního týdne,“ říká Cecilie Nissborgová.

Švédsko je sportovní národ

Švédové jsou prodchnuti luteránskou kulturou, která zdůrazňuje askezi, úsilí a tělesné cvičení. „Myslíme si, že jsme ve formě, silní a šťastní, když se hodně pohybujeme v přírodě,“ poznamenal Carl Cedeström, ekonom ze Stockholmské univerzity a autor publikace Syndrom spokojenosti.

Švédové se pyšní tím, že jsou nejvíce sportovním národem starého kontinentu. Jednou týdně podle Eurobarometru sportuje 70 procent Švédů, a 51 procent dokonce dvakrát až třikrát do týdne.

Foto: Profimedia.cz

Hodina sportu týdně je pro zaměstnance některých švédských firem povinná.

Každý Švéd musí být zdatný: jde o imperativ pocházející z 30. let minulého století, kdy vzkvétal kult mládí, síly a „sociální hygieny“. Je to rovněž povinnost vůči zaměstnavateli, dodává vědec.

Od konce 80. let většina firem podporuje sportovní aktivity finančně, od golfu po akvagymnastiku, a to až 500 eury (12 500 korun) ročně, které se odečítají z daní. Někteří pořádají v pracovní době kurzy sportu.

U sportu se prý mažou hierarchické vztahy

Henrik Bunge prohlašuje, že u společnosti Björn Borg vytvořil pracovní prostředí, kde se lépe žije a pracuje. Od té doby, co byl tento projekt zahájen, se všechny klíčové ukazatele skupiny zlepšily, dodává.

Hodina povinného sportu, nejčastěji ve skupině, sbližuje zaměstnance a umožňuje smazávat hierarchické vztahy. „Když vstupujeme do tělocvičny, jsme všichni na stejné úrovni. Vaše místo v podniku nemá žádný význam, všichni si tu jsou rovni,“ uvádí účetní u Björn Borg Ida Langová.

Švédsko je údajně extrémem

Podle Carla Cederströma je však Švédsko extrémem, pokud jde o podniky, které zavedly povinné sportování v práci. Tuto praxi dokonce považuje za pochybnou.

„Jestliže si člověk myslí, že když sportuje, tak je nejlepší matka či otec, nejlepší přítel, tak může dojít k situaci, že dojde k závěru, že ti lidé, kteří nežijí příliš zdravě, mají nadváhu nebo kouří, jsou horší,“ upozorňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám