Hlavní obsah

Rozjel úspěšný byznys s mincemi, dodnes ho řídí z pokojíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacetiletý James Grear z anglického Bristolu před dvěma lety zjistil, že jsou lidé za relativně neobvyklé mince, které jsou však stále v oběhu, ochotni platit mnohonásobně vyšší částky, než je jejich reálná hodnota. Vyhledáváním takových mincí a jejich následnému prodeji se proto začal intenzivně věnovat a z malého nápadu se postupem času stal úspěšný byznys s několikamiliónovým ročním obratem.

Foto: Profimedia.cz

Britské pence.

Článek

S prodejem mincí začal James spolu se stejně starým kamarádem Harrym. V té době jim bylo osmnáct a oba pracovali jako dělníci na stavbách. S ohledem na nespokojenost s výší mzdy plánovali, že musí vymyslet něco, co jim bude vydělávat daleko víc.

Když si jednoho dne James kupoval oběd, všiml si v jeho dlani zvláštního vzhledu padesátipencové mince. Na internetu se proto rozhodl ověřit její hodnotu. Když se dozvěděl, že se dá prodat za osminásobnou částku, než je její reálná hodnota, nápad na podnikání byl na světě.

Na jedné z internetových aukčních síní si s Harrym založili účet a začali s prodejem. A byznys je nyní natolik úspěšný, že jejich roční obrat činí v přepočtu až dva milióny korun.

Nevšednost takových mincí spočívá v tom, že jich bylo v daný rok vyraženo poměrně málo. A o to větší je o ně mezi sběrateli zájem. Nejcennější britská mince je podle Daily Mailu stříbrná dvoupence (asi 3 koruny), jejíž hodnota v přepočtu dosahuje až 40 tisíc korun. Zatím jsou známy pouze dva případy, kdy byla taková mince nalezena.

Začátky nebyly jednoduché

V začátcích se však museli vypořádat se spoustou problémů. Tím hlavním bylo získat dostatek mincí, ze kterých bylo možné nevšední mince vybírat. „Banky vám umožní výběr v maximální výši 100 liber (necelé tři tisíce korun) za den, takže jsme museli začít oslovovat firmy, abychom našli vhodného zásobitele,“ přiznal James listu The Sun.

„Nebylo to jednoduché, museli jsme najít někoho, kdo by náš byznys podpořil. Poté jsme celý den seděli a v mincích se přehrabovali. Postupem času jsme už celkem lehce dokázali rozeznat, které mince jsou vzácné a které nikoliv,“ dodal.

Oba po dvou měsících skončili se svou prací a začali se prodejem mincí věnovat naplno. S ohledem na to, že se Harry v nedávné době rozhodl vydat se na cestu kolem světa, James nyní řídí celý byznys sám.

A ačkoliv se mu daří více než dobře, veškeré obchody stále probíhají v jeho pokojíčku. Letos prý však konečně plánuje přesun do kanceláře.

Na rozdíl od mnoha nadšenců, kteří si od něj mince kupují, on jimi posedlý není. „Já je nesbírám, dělám to jen proto, abych se uživil,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám