Hlavní obsah

Víno ke kaprovi s bramborovým salátem? Sáhněte po tom nejsušším

Novinky, jky

Je to otázka, která se každoročně opakuje. Co pít ke štědrovečerní večeři? Pivo, ač se ke smaženému kaprovi dobře hodí, není dostatečně sváteční, a mnozí tak sahají spíše po vínu. A co při dalších svátcích? Podle someliérů je jen málo těch, kteří si k typicky těžkým jídlům nakonec vyberou správné víno. K tomuto tématu nám dal sklepmistr a enolog pálavského vinařství Gotberg sedm tipů.

Foto: Profimedia.cz

Co k řízkům, kaprovi a bramborovému salátu? Ohledně vína si nechte poradit.

Článek

1) Mořské plody s krémovou omáčkou dobře ladí s vínem lehce kyselejším, například s Ryzlinkem rýnským či suchým Rulandským šedým. Ryby říční si mohou dovolit růžová vína lehce agresivnější chuti a výraznější vína bílá, aby se vyzdvihla jejich zemitost. Lososu i pstruhovi sluší šampaňské, Montrachet, ale i suché Chardonnay a samozřejmě Ryzlink rýnský a vlašský.

2) Smaženou rybu, tedy mimo jiné i smaženého kapra, kterého si 24. prosince večer stále ještě dopřává obrovské množství Čechů, si nejvíce vychutnáte taktéž s výrazněji kyselejším bílým vínem.

3) Mořské ryby, například treska, pražma, platýs, mořský vlk i další, jsou jemnou pochoutkou. Aby je víno nezastínilo, volíme mírnější chutě, nejčastěji suché bílé jako je Pinot blanc. K výraznější makrele je dobrý o něco bohatší Sauvignon.

4) Pokud vybíráte víno k masům, zapomeňte na dávno přežité pravidlo, kdy se k tmavému masu podávalo jen červené a k světlému bílé víno. Steak, ale i pečeni, povznese sušší středně plné či plné červené. Třeba Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Merlot či Cabernet Sauvignon. Ve hře jsou ale i chuťově bohatá aromatická bílá vína. Tučné huse a kachně zase sedí plnější a kyselejší druhy třeba i s vyšším obsahem alkoholu.

Foto: archiv vinařství Gotberg

Stanislav Málek

5) Chuť je subjektivní vjem. Co jeden cítí slabě, může druhý vnímat intenzivněji. Existuje jen jediné platné pravidlo pro vztah jídla a vína: Čím lahodnější a skvostnější jídlo je, tím skvostnější a lahodnější druh vína si také žádá.

6) Pálava je první moštová odrůda, která byla u nás vyšlechtěna. Je to odrůda, která je předurčena pro výrobu sladkých vín a mimořádně se hodí k vánočnímu cukroví. Pokud jste tedy dumali, čím zapít vanilkové rohlíčky a linecké, nemusíte pokukovat do zahraničí.

7) Dezertní vína by měla být tím nejlepším závěrem celé hostiny. Existují názory, že sladká sousta nedají vyniknout významným rysům a chuť vína se ztrácí. Sáhněte tedy po sladkých vínech, která se svou výrazností nenechají přebít. Správnou volbou jsou slámová či ledová vína. Ze zahraničních pak alkoholizovaná muškátová vína, portské či maďarské Tokaji Aszu.

Reklama

Výběr článků

Načítám