Hlavní obsah

Pivo má zvrátit smutný osud belgického kostela

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruselský kostel Sv. Kateřiny se dlouhou dobu potácel ve finančních potížích a už se zdálo, že bude muset uzavřít své brány. Do kostela docházelo malé množství věřících a zdálo se, že jej postihne to, co se už stalo řadě dalších menších farností. Jenže pak vznikl nápad podílet se na vaření piva. A vše by se mohlo začít v dobré obracet...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pivo má zvrátit smutný osud belgického kostelaVideo: Reuters

 
Článek

Belgická pivovarnická tradice se může být spásou bruselského kostela. Ten totiž spojil své síly s místním novým pivovarem, a dal tak vzniknout pivu, které nese název Ste Kat. Silné a ovocité pivo o sedmi procentech alkoholu navíc nalákalo do kostela „nové ovečky”.

„Můžete říci, že jde o obraz kostela, který je nespoutaný a plný života,” uvedl římskokatolický kněz Jeremie Schaub, který se rozhodl projekt podpořit ve snaze zachránit kostel. A rozhodně trochu zariskoval, protože Brussels Beer Project není pivovar s dlouholetou tradicí, ale poměrně čerstvý start-up.

50 tisíc lahví

Pivo Ste Kat bude v kostele vystaveno a lidé si jej budou moci zakoupit, a přispět tak na nutné renovační práce v kostele, který byl postaven v 19. století. Bruselská radnice sice dala před několika lety zelenou k jeho likvidiaci, ale farnost se nechtěla vzdát, a pokusila se sehnat peníze na záchranu kostela sama. Na místě kostela měly vyrůst byty.

Pivo bude prodáváno nejen v kostelním obchodě, ale bude k dispozici i v mnoha restauracích a kavárnách ve čtvrti rozprostírající se kolem tohoto neogotického kostela. V první fázi bude uvařeno 50 000 lahví a podle poptávky se uvidí, jak se vše vyvine dál. Farnost však věří, že šlo o krok správným směrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám