Hlavní obsah

Noma se předvedla na otočku v New Yorku. Cena za večeři byla hodně nadsazená

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noma, známý dánský podnik šéfkuchaře Reného Redzepiho, čeká na otevření další provozovny ještě v letošním roce. Restaurace se počátkem roku uzavřela proto, aby se mohla v rámci města přestěhovat na jiné místo. A čas před otevřením si Redzepi se svým týmem krátí tak, že cestuje po světě a za vysoké sumy připravuje speciální večeře.

Foto: Profimedia.cz

Restaurant Noma se stěhuje, znovu by se jeho brány měly otevřít 1. prosince.

Článek

Slavná kodaňská restaurace se o uplynulém víkendu ukázala v New Yorku, ale tento tzv. pop-up byl odlišný od těch, které proběhly v minulosti. Série degustací v manhattanském klubu Spring Place nebyla totiž otevřená pro veřejnost a vyprodaná byla dlouho dopředu. Cena přitom činila dva tisíce dolarů za člověka, tedy něco okolo 43 tisíc korun.

Není to poprvé, co Noma vyrazila do zahraničí. Cena však konkurenci nemá - ne však v tom dobrém směru. V loňském roce degustační večeře v Austrálii vyšla na 339 dolarů (něco přes sedm tisíc korun) a v Mexiku hosté platili toto léto 600 dolarů (13 tisíc korun) za večeři. Už toto nacenění v zemi, kde žije 60 procent lidí pod hranicí chudoby a lidé vydělávají v průměru denně zhruba 300 korun, nadzdvihlo nejedno obočí.

Pravda je, že v USA se vydělává výrazně více než u jejich jižních sousedů, ale v přepočtu 43 000 korun za jednu degustační večeři je hodně i na tamější poměry.

V Mexiku Redzepi odvrátil kritiku tím, že degustaci nabídl zdarma učňům kuchařského řemesla a zajistil nadějným mexickým studentům možnost vycestovat do jeho kodaňského podniku, aby mohli v jeho restauraci podstoupit stáž.

Ale zpět k New Yorku - degustační menu tam bylo doplněné o párování vín. Zatímco první večeře byla spíše pro nejrůznější partnery restaurace, nedělní degustace už byla pro členy klubu Spring Place, kde se platí za členství 900 dolarů měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám