Hlavní obsah

Belgičan sekl s prací a stal se v Rakousku poustevníkem

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmapadesátiletý Belgičan Stan Vanuytrecht už měl všeho jednoduše až po krk. Kontrolní technik tak ani na vteřinu neváhal, když viděl inzerát na neplacenou pozici poustevníka v jedné z posledních oficiálních pousteven v Evropě. Přihlásil se, porazil 70 dalších kandidátů z celého světa a zcela změnil svůj život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgičan žije jako poustevník v kapli na útesu v rakouských horáchVideo: Reuters

 
Článek

Vanuytrecht nyní žije v poustevně v horském městečku Saalfelden na západě Rakouska. Ta je vestavěná do skály a velikostí připomíná spíše nevelkou chýši.

Nabídka zněla jasně - bylo požadováno, aby byl kandidát vyrovnaný a cítil se být spojený s křesťanstvím. Nutno podotknout, že 350 let stará římsko-katolická poustevna nemá elektřinu, tekoucí vodu ani topení. Disponuje však úchvatnými výhledy na sněhem pokrytý ledovec.

Ubytování o 40 metrech čtverečních je doslova vytesáno do skalní stěny v nadmořské výšce 1001 metrů nad mořem. Ve svém novém životě bude muset Vanuytrecht překonávat 250 výškových metrů, jen aby si mohl dojít pro vodu.

Výhled a pomodlení

Skutečnost je však taková, že když si užívá slunečních paprsků na lavičce před kapličkou, vyzařuje poklid muže, který našel vše, co chtěl. Šlukuje ze své dýmky a rozhlíží se po ledovci Kitzsteinhorn. Netají se tím, že mu inzerát zcela změnil život.

Zvykem bývá, že Saalfeldenský poustevník žije v kapli po mnoho let a svého následovníka hledá sám. Jenže ten poslední se rozhodl svůj post opustit už po první osmiměsíční sezóně loni v listopadu. Žadatelé o tento post byli varováni, že nebudou žít v úplné samotě, protože do poustevny chodí mnoho turistů, aby si užili výhled, pomodlili se a popovídali si.

A Vanuytrecht je na své hosty připraven - hikerům se z jeho rukou dostane sklenky místního destilátu a malé děti dostanou kousek koláče. Maličká kaple se nachází přímo v jeho příbytku, za maličkou kuchyní. Tam vodí osobně lidi, kteří se chtějí v soukromí pomodlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám