Hlavní obsah

Navoskované vousy a stylové obleky: Iráčtí hipsteři dostávají zemi na módní mapu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulice iráckého Irbílu se pozvolna mění v módní mola. Tedy, aspoň se o to pokouší členové tamějšího mužského módního klubu. Vysokoškolští přátelé Omer, Goran a Ahmed založili gentlemanský klub Mr. Erbilen (Muži Irbílu) v loňském roce. Ani ve svých nejdivočejších snech ale nedoufali, že o nich bude během roku díky síle internetu mluvit celý svět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hipsterská móda dorazila i do IrákuVideo: Reuters

 
Článek

Dvacetiletý Omer Nihad se živil prací na akciové burze. Založení gentlemanského klubu bylo vyústěním jeho záliby v pěstěném vzhledu. Ale že budou výsledky snažení iráckých fešáků sdílet nejen místní noviny, ale i světové celebrity a média z celé planety, to nečekal ani v těch nejrůžovějších představách.

Ač je Mr. Erbilen striktně mužským klubem, využívá internetu i k tomu, aby pomáhal propagovat ženy, které usilují o zlepšení svých občanských práv.

Zájem neočekávali

„Abych byl zcela upřímný, neočekávali jsme žádný velký zájem ani u místních a teď se o nás mluví v celém světě. Nesmírně nás to motivuje,” tvrdí dvacetiletý Omer poté, co se členové klubu účastnili už velkého množství fotografování pro magazíny a do televizí dávali bezpočet rozhovorů. Dodává ale důležitou věc: „Není to jen o dobrém vzhledu. Je to i o chování k celému městu a pomoci místní komunitě.”

Foto: Profimedia.cz

Mužů je v klubu už na čtyři desítky. Nejde přitom jen o péči o svůj vzhled.

Skupina má pravidelná setkání, na která se její členové oblékají pravidelně v odlišném stylu. Jednou na sobě mají přilehlé černé obleky, jindy mají naopak uvolněné volnočasové, ale stále neméně stylové oblečení. A nevyhýbají se rozhodně ani typickému oblečení z dob Osmanské říše, které také povýšili na úplně novou úroveň.

Propagují místní šikovné ruce

Někdo by možná mohl čekat, že si objednávají oblečení ze zahraničí. To by bylo však příliš jednoduché a neodráželo by to myšlenku, kterou se snaží skupina propagovat. Jejich cílem je totiž podpora místních krejčí a řemeslníků, kteří jim jejich oblečení tvoří.

Irbíl je do určité úrovně brán za oázu klidu v zemi, kterou od invaze Američanů v roce 2003 provází válka a posléze neustávající nepokoje. Jenže situace není zas až tak pozitivní, jak by se mohlo na první pohled zdát. Mladí lidé zde podle členů klubu nemají příležitosti, po kterých touží. Hlavní město iráckého Kurdistánu se nachází jen nějakých 100 kilometrů od míst, kde probíhají poslední boje s vojáky Islámského státu. A v mnoha ohledech je to samozřejmě cítit.

Vstupní požadavky asi zpřísní

„Když jsme začínali, byli jsme ve špatné situaci. Zuřila ekonomická krize a očekával se boj proti Islámskému státu. Obchodníci a řemeslníci vlastně nefungovali. Přišli jsme tak s nápadem dát se dohromady a vytvořit něco odlišného a unikátního, aby lidé mohli trochu vydělávat a my mohli změnit vzezření lidí a způsob, jakým přemýšlejí,” přiblížil Goran Pštiwan, co stálo za založením klubu. Mokasíny vyrobené na míru, s logem gentlemanského klubu, na něm nelze přehlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Členové klubu se nevyhýbají ani klasickému oblečení z dob Osmanské říše.

Skupina mladých mužů, všichni dvacátníci a třicátníci, s oblibou chodí po hezkých místech města se selfie tyčemi, fotí se na sociální sítě se širokými úsměvy a propagují krásy svého města po celém světě. Gentlemanská skupina má aktuálně okolo 40 členů, ale žádostí o přijetí je tolik, že zakladatelé již zvažují zpřísnění již tak nemalých vstupních požadavků spojených především s módním vkusem.

Vlastní oděvní značka

Cíle klubu se po nečekaném zájmu rapidně zvýšily. Omer říká, že aktuálně největším snem členů klubu je spustit vlastní oděvní značku, otevřít obchod a spolupracovat s módními domy. To vše proto, aby dostali Irbíl na módní mapu světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám