Hlavní obsah

Mašiny ze zbrojovek na kalašnikovy dnes vyrábí luxusní mikrofony

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sojuz je slovo, které celému světu připomíná éru urputného závodu Ruska s USA o dobytí vesmíru. Dnes se tak ale jmenuje i Soyuz Microphones, firma, která přes oceán spojila neobvyklé obchodní partnery - Američana Davida Browna a Rusa Pavla Bazdyreva. Tihle dva spolu v Rusku vyrábějí luxusní hudební mikrofony a přední hudební producenti po celém světě jim je prakticky rvou z rukou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na strojích, které vyráběly kalašnikovy, se nyní dělají mikrofonyVideo: AP

 
Článek

Jak říkají oba podnikatelé, Soyuz Microphones má konkurenci napovídat, že jde o spojení Západu a Východu. Americký muzikant Brown do podniku přinesl v roce 2013 finance a kontakty na potenciální zákazníky ze západu, Pavel Bazdyrev naopak v Rusku zajistil prostory, nástroje a pracovníky.

Hudební mikrofony Soyuz, které jsou v překrásném retro stylu a svým tvarem dokonce i trochu připomínají raketu, jsou perfektní ukázkou všech pro a proti malých podnikatelů v Rusku. Firma sídlí ve městě Tula, zbrojařském centru Ruska a se svými 12 zaměstnanci se snadno vejde do nově zrekonstruované dvoupodlažní budovy.

„Díky tomu, že je zde mnohem nižší mzda než v Moskvě a také jinde na západě, můžeme mikrofony vyrábět za nižší náklady a prodávat je tak za lepší cenu než konkurence,“ říká David Brown. Za jeden jejich ručně vyráběný mikrofon dají zákazníci mezi třemi až osmi tisíci dolary. Podnik ani jeho zaměstnanci přitom netratí - jeden ze soustružníků si v Soyuz Microphones vydělává přes 60 tisíc rublů (26 tisíc korun), což je dvojnásobek platu, který by dostal jinde ve městě.

Tvoří něco jiného než zbraně

Na výrobu exkluzivních mikrofonů přitom firma používá staré sovětské stroje, které dřív stály ve fabrikách na kalašnikovy. „Chtěli jsme dát lidem, kteří celý život prožili u pásu ve zbrojovkách, šanci vytvořit i něco krásného, co do světa přinese radost,“ tvrdí majitelé.

I když to vypadá, že lepší to už pro Soyuz být nemůže, přeci jen tomuto rusko-americkému spojenectví stojí v cestě nemálo překážek.

„Popravdě jsme nikdy nezažili nic špatného - ani jedinkrát jsme nemuseli platit úředníkům úplatky. Platíme své daně, děláme správně všechno papírování a hrajeme podle pravidel,“ říká Pavel Bazdyrev. Podle něj a Browna se ale konkurenční podniky na Soyuz dívají s podezřením, protože jen málokdy se do země dostávají zahraniční sponzoři. Úředníci už jednou chtěli firmu obvinit z praní špinavých peněz, po návštěvě výrobny a předložení důkazů o tom, že jde o seriózní byznys, ale museli obvinění stáhnout.

Nově vzniklé firmy mají v Rusku často problém se zaběhnutím. Na vině jsou zkorumpovaní úředníci, ruské regulace a velké, státem vlastněné podniky, které nesnesou konkurenci. „Technický sektor se sice aktivně vyvíjí, ale nedaří se mu překonat celé dvě dekády, které ztrácí za zahraničím,“ říká expert z Vyšší ekonomické školy v Moskvě, Vasilij Abaškin. Soyuzu nepomáhají ani uvalené sankce Evropské Unie na Rusko.

Fanoušci po celém světě

Pokud by se Brownovi a Bazdyrevovi v Rusku měla situace ještě víc přitížit, plánují firmu přesunout do Estonska či Litvy - prozatím ale chtějí stále zůstat v Tule. Pro Browna je zatím současná nevrlost mezi Ruskem a USA překvapivě dobrou příležitostí.

„Často vtipkuji, že při výrobě mikrofonů dáváme Rusům zdarma hackerské kurzy, takže si lidé musí dávat pozor, co před našimi Soyuzy říkají,“ směje se Brown v žertu, kterým v USA u kupců boří ledy. Od uvedení produktů na trh si elegantní mikrofony získaly fanoušky po celém světě a dostaly se do studií kapel, jako jsou Paramore, Radiohead nebo Coldplay.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám