Hlavní obsah

Doutník s výbušninou, otrávený neopren. Castra se prý pokusili zabít 600krát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra, který zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let, se prý jeho nepřátelé pokusili zabít více než 600krát. Některé způsoby, jako třeba doutník s výbušninou nebo otrávený neopren, působí opravdu bizarně.

Foto: Charles Platiau / Reuters, Reuters

Fidel Castro

Článek

S číslem 634 pokusů o zabití přišel Fabian Escalante, který vedl kubánskou tajnou službu. Muž, který odešel do důchodu, o tom napsal knihu, a v roce 2006 dokonce vznikl v Británii televizní film udávající ještě o čtyři pokusy víc, uvedl The Guardian.

Zmíněné číslo zní hodně nadneseně, ale vyšetřování amerického senátu z roku 1975 nazvané jako Church Comittee mimo jiné zjistilo, že CIA se v letech 1959 až 1965 pokusila Castra zabít alespoň osmkrát.

„Škála navrhovaných způsobů zavraždění se pohybovala od výkonných pušek přes pilulky s jedem, otrávená pera, pudry se smrtonosnými bakteriemi a další zařízení namáhající představivost,“ stálo ve zprávě senátní komise.

Tady je několik plánů nebo pokusů o atentát, přičemž některé z nich jako by vypadly z béčkového akčního filmu.

Vybuchující doutník

S nápadem prý přišel newyorský policejní důstojník a doutník měl obsahovat tolik trhaviny, že by Castrovi hladce utrhl hlavu.

Oholení

Ano, čtete správně. Plán stavěl na tom, že by Castro mohl být – anebo že by alespoň budil dojem, že je – oslabený, kdyby mu vypadaly všechny vlasy a vousy. Proto Američané zvažovali možnosti, jak mu propašovat chemické látky do bot nebo opět do doutníku.

Otrávený mléčný koktejl

Tento pokus měl patrně nejblíže k tomu, připravit Castra o život. Ale pilulka s jedem, která měla skončit v nápoji, uvázla v mrazničce, kde byla před použitím schovaná, a když se ji k vraždě svolný číšník pokusil vyndat, roztrhla se.

Osudová žena

Marita Lorenzová, jedna z mnoha Castrových milenek, se údajně dohodla se CIA, že Castrovi podá kapsle s jedem. Ukryla je ve svém pleťovém krému, ale rozpustily se.

Otrávený neopren

Existoval prý plán CIA podstrčit Castrovi neoprenový oblek naplněný smrtícími sporami a bakteriemi během invaze v Zátoce sviní.

Vybuchující mušle

Tento pokus stavěl na lásce kubánského prezidenta k potápění. Výbušné zařízení bylo umístěno do lastury křídlatce velikého, která byla upravena tak, aby přilákala pozornost kubánského vůdce.

Další smrtící doutník

CIA se údajně Castrovi pokusila podstrčit doutník naplněný jedovatým botulinem. Najala k tomu dvojitého agenta, který se prý ale zalekl a úkol nesplnil.

Smrtící pero

V plánu bylo umístit do pera jed v injekční stříkačce tak tenké, že by si Castro jejího píchnutí nevšiml.

LSD

Tento pokus byl spíš zaměřený na snahu znemožnit Castra před vlastním lidem než ho zabít. V plánu bylo nastříkat látku podobnou LSD do studia během rozhlasového rozhovoru. Přípravek měl ovlivnit Castrovo chování a vyvolat tak u Kubánců obavy o vůdcovo zdraví.

Související téma

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Fidel Castro

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Fidel Castro

Ve věku 90 let zemřel vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro. Oznámil to v sobotu podle agentury AFP jeho mladší bratr Raúl, který Fidela...

Výběr článků

Načítám