Hlavní obsah

Kubánští exulanti v Miami oslavují smrt Fidela Castra

Novinky, ČTK, bož

Úmrtí někdejšího vůdce kubánského režimu Fidela Castra se v americkém Miami stalo důvodem k oslavám mezi tamní početnou kubánskou exulantskou komunitou. Dav mávající kubánskými vlajkami tančil, jásal a bušil do pánví a kastrolů, napsala agentura Reuters. Castro zemřel ve věku 90 let v noci na sobotu (v pátek ve 22:29 místního času).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Malé Havany v Miami oslavují smrt Fidela CastraVideo: AP

 
Článek

Podle informací zpravodajského serveru BBC News mnozí lidé v Miami začali slavit a odpalovat zábavní pyrotechniku.

Kubánci se scházejí v restauracích a na mnoha veřejných místech, sdělil BBC Luis Luis Fajardo z Miami. „Valná většina americké kubánské komunity je velmi ostře vyhraněná proti Fidelovi i Raúlovi Castrovým,” uvedl Fajardo.

„Když se v 90. letech minulého století zhroutil Sovětský svaz, zažívali Kubánci obrovské těžkosti. Mnoho lidí teď říká, že když je Fidel Castro mrtvý, mohla by Kuba zažít změny, po jakých volali,” dodal.

Foto: Javier Galeano, Reuters

Valná většina americké kubánské komunity je velmi ostře vyhraněná proti Fidelovi i Raúlovi Castrovým.

Podle odhadů profesora politologie Rudolpha J. Rummela Castrův kubánský režim v letech 1958–87 z politických důvodů popravil mezi čtyřmi a 33 tisíci lidí. Podle Černé knihy komunismu režim popravil 15 až 17 tisíc lidí.

Pod vedením Castrova přítele a spolubojovníka Ernesta Che Guevary rovněž probíhala perzekuce kubánských homosexuálů. Mnozí z nich byli odvlečeni do koncentračních táborů, nebo dokonce popraveni.

Havana truchlí

„Jsem z toho hodně rozrušená. Bez ohledu na cokoli byl veřejnou osobností, kterou celý svět respektoval a miloval,” citoval Reuters studentku z Havany Sariel Valdespinová.

Patnáctiletý Carlos Rodríguez byl v havanské čtvrti Miramar, když se dozvěděl o Castrově úmrtí. „Fidel? Fidel?” prohlásil a nevěřícně se udeřil do čela. „To jsem tedy nečekal. Vždycky jsme si mysleli, že bude žít navždy. To nemůže být pravda.”

Reklama

Související články

Zemřel Fidel Castro

Ve věku 90 let zemřel vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro. Oznámil to v sobotu podle agentury AFP jeho mladší bratr Raúl, který Fidela...

Výběr článků

Načítám