Organizátoři každoročního svátku šampaňského pozvali letos hvězdu první kategorie. Nicolas Decherchi obdržel michelinskou hvězdičku neskutečných šest měsíců po otevření restaurace, což je výkon, který se mnoha restauracím na počátku jejich existence nepodařil.

Food styling je ve francouzské restauraci Paloma úchvatný.

Food styling je ve francouzské restauraci Paloma úchvatný.

FOTO: archiv restaurantu Paloma

Tam však Decherchiho práce ani vzdáleně neskončila. O další dva roky později mu inspektoři michelinského průvodce přiřknuli druhou hvězdu - ocenění, které známý průvodce popisuje doslova jako „excelentní kuchyně, která stojí za cestu objížďkou. Kuriózní však je, že už se obdobný počin jednomu kuchaři z tohoto ani ne 20tisícového městečka, povedl. Známý šéfkuchař Roger Vergé dostal svou první hvězdičku v roce 1970 a druhou taktéž o dva roky později.

Foie gras i bretaňský humr

Nicolas Decherchi si pro hosty Champagne banketu připravil hostinu, ve které nebudou chybět výběrová foie gras, bretaňský humr pošírovaný v másle, holubí prso či populární bábovička zvaná baba servírovaná s exotickým ovocem. Vařit bude jen 3. a 4. listopadu.

Letošní ročník galadegustace se odehraje ve stejných prostorech jako v loňském roce.

Letošní ročník galadegustace se odehraje ve stejných prostorech jako v loňském roce.

FOTO: archiv Grand Jour de Champagne

Samotná přehlídka šampaňských pak proběhne v pátek 4. listopadu v Buquoyském paláci, který slouží už bezmála 100 let jako velvyslanectví Francie. I letos se na akci představí zvučná jména oblasti Champagne, ale i méně známé šampaňské domy. Účastnit se budou například Taittinger, Louis Roederer, Alfred Gratien, Mailly Grand Cru, DeVenoge, Delamotte, Diebolt Vallois či poprvé i dům Lecler Briant.