Hlavní obsah

Nejlepší restaurací světa je Osteria Francescana

Novinky, jky

Nejlepší restaurací pro rok 2016 je podnik Osteria Francescana. Rozhodla o tom odborná porota bezmála tisíce členů v rámci ocenění World's 50 Best Restaurant Awards. Ačkoli jde jen o jednu z mnoha anket tohoto druhu, pro italskou restauraci Osteria Francescana je to další potvrzení skvělé práce, kterou tým šéfkuchaře Massima Bottury odvádí. Jako by snad tři michelinské hvězdy nestačily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská Osteria Francescana byla vyhlášena nejlepší restaurací na světěVideo: Worlds 50 Best rastaurants 2016, Reuters

 
Článek

O kvalitě podniku Osteria Francescana, který leží v italské Modeně, zřejmě nikdo příliš nepochybuje. I loňský vítěz soutěže, španělský restaurant El Cellar de Can Roca, je bez nejmenších pochyb výjimečným podnikem. Letos klesl na druhé místo. Nabízí se však otázka, nakolik je podobná soutěž relevantní, protože hodnotící vybírají pouze z restaurací, které sami vyzkoušeli. Ač jde o odborníky, vše se přece jen stihnout nedá.

Mezi hodnotiteli byli provozovatelé restaurací, šéfkuchaři, autoři knih o jídle a gurmáni. Ti byli rozděleni do 27 regionálních skupin, přičemž každá měla 36 členů. Hodnotili celkový restaurační zážitek, nikoliv jen jídlo samotné.

Foto: Profimedia.cz

Massimo Bottura

Peru na vzestupu

Udělovala se však i vedlejší ocenění. Restaurace Den v Tokiu byla označena jako Vycházející hvězda a dostala se poprvé do první stovky nejlepších restaurací. Nejlepším cukrářem se stal Pierre Hermé, známý též jako vládce makronek či Picasso mezi pekaři. Svou kariéru začal již ve 14 letech a nyní vede prvotřídní pařížský obchůdek a cukrárnu.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z pokrmů v restauraci Osteria Francescana

World's 50 Best Restaurant Awards však rozhodně potvrzují skutečnost, že americké stravovací podniky nestačí v tempu těm evropským. Naposledy toto ocenění získala americká restaurace před 12 lety, tehdy šlo o podnik The French Laundry. Na vzestupu se zdá být naopak Peru, jehož restaurace se umístily na čtvrtém a třináctém místě.

World's 50 Best Restaurant Awards – pořadí pro rok 2016
1.Osteria Francescana, Modena, Itálie
2.El Celler de Can Roca, Girona, Španělsko
3.Eleven Madison Park, New York, USA
4.Central, Lima, Peru
5.Noma, Kodaň, Dánsko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám