Článek
O kvalitě podniku Osteria Francescana, který leží v italské Modeně, zřejmě nikdo příliš nepochybuje. I loňský vítěz soutěže, španělský restaurant El Cellar de Can Roca, je bez nejmenších pochyb výjimečným podnikem. Letos klesl na druhé místo. Nabízí se však otázka, nakolik je podobná soutěž relevantní, protože hodnotící vybírají pouze z restaurací, které sami vyzkoušeli. Ač jde o odborníky, vše se přece jen stihnout nedá.
Mezi hodnotiteli byli provozovatelé restaurací, šéfkuchaři, autoři knih o jídle a gurmáni. Ti byli rozděleni do 27 regionálních skupin, přičemž každá měla 36 členů. Hodnotili celkový restaurační zážitek, nikoliv jen jídlo samotné.

Massimo Bottura
Peru na vzestupu
Udělovala se však i vedlejší ocenění. Restaurace Den v Tokiu byla označena jako Vycházející hvězda a dostala se poprvé do první stovky nejlepších restaurací. Nejlepším cukrářem se stal Pierre Hermé, známý též jako vládce makronek či Picasso mezi pekaři. Svou kariéru začal již ve 14 letech a nyní vede prvotřídní pařížský obchůdek a cukrárnu.

Jeden z pokrmů v restauraci Osteria Francescana
World's 50 Best Restaurant Awards však rozhodně potvrzují skutečnost, že americké stravovací podniky nestačí v tempu těm evropským. Naposledy toto ocenění získala americká restaurace před 12 lety, tehdy šlo o podnik The French Laundry. Na vzestupu se zdá být naopak Peru, jehož restaurace se umístily na čtvrtém a třináctém místě.
World's 50 Best Restaurant Awards – pořadí pro rok 2016 | |
---|---|
1. | Osteria Francescana, Modena, Itálie |
2. | El Celler de Can Roca, Girona, Španělsko |
3. | Eleven Madison Park, New York, USA |
4. | Central, Lima, Peru |
5. | Noma, Kodaň, Dánsko |