„Když jsem přemýšlel o vánočním koktejlu, tak jsem prvořadě přemýšlel nad barvou, která by vystihovala vánoce. Jasně mě napadla červená a bílá. Plus zelená borovicová větvička s malinami na ozdobu, ta připomíná vánoční stromek a krásně voní. Teprve poté jsem začal přemýšlet nad samotnou chutí,” popsal Novinkám proces tvorby Daniel Fibinger, který si své barmanské zkušenosti do Two Steps Baru přivezl z Velké Británie.

Když nám šéfbarman koktejl naservíroval, nemohli jsme se ubránit pocitu, že připomíná Cosmopolitan. Vzhledově a trochu i chutí. Takový vánočně laděný Cosmopolitan upravený speciálně pro zimní období. A s tou chutí si Daniel Fibinger opravdu vyhrál.

Vodka jako okrajová přísada

„Limetky s cukrem jsem měl jako takový malý základ, který koktejlu dodá jedinečné  vyvážení sladké a trochu trpké chuti. Maliny jsem přidal kvůli tomu, že jsou vynikající svou chutí a navíc patří k lesnímu ovoci, což je na ozdobu skvělé. Zázvor skvěle ladí s malinami a navíc v zimním období zahřeje, což člověk obvykle neodmítne,” dobře odhadl zručný barman.

„Vodka padla do koktejlu pouze okrajově z důvodu, aby nebyla tak dominantní a nekřížila se s chutí koktejlu. Přiznejme si ale, že zároveň plní svůj účel. Brusinkový džus a likér z černého rybízu dodávají specifickou chuť a barvu. Bílek jsem přidal z důvodu pěnivosti na povrchu koktejlu. S přidáním plamene a moučkového cukru se vytvoří karamelizovanost ve stylu dezertu crème brûlée. Tím je koktejl jedinečný a zajímavý,” dodal Fibinger.

Z koktejlu na vás doslova dýchají Vánoce. Když několikrát usrknete, vánoční stres se nápadně rozplývá...

Z koktejlu na vás doslova dýchají Vánoce. Když několikrát usrknete, vánoční stres se nápadně rozplývá...

FOTO: Novinky

Vánoční koktejl Christmas Magic
Ingredience
vodka4 cl
Creme de cassis (likér z černého rybízu)
2 cl
limetka
4 měsíčky
třtinový cukr
jedna lžička
moučkový cukr
na posypání
maliny
3 kusy
zázvor
trochu
bílek
4 cl
brusinkový džus
10 cl
borovice na ozdobu
snítka
perník
na postrouhání
Postup
Nejprve vychlaďte skleničku na stopce ledem (může být např. martini sklenka). Poté vložte do šejkru čtyři měsíčky limetky, jednu malinu a trochu čerstvého strouhaného zázvoru. Zasypte třtinovým cukrem a rozdrťte dřevěnou paličkou. Dolijte vodkou, likérem Creme de Cassis, brusinkovým džusem, přidejte bílek a vše důkladně protřepejte v šejkru. Bílek vytvoří bohatou krémovou pěnu. Nyní do šejkru přidejte led a protřepejte znovu, aby se koktejl vychladil. Přeceďte přes sítko do vychlazené skleničky a bohatou pěnu posypte moučkovým cukrem, který hořákem zkaramelizujete, jako když připravujete crème brûlée. Hotový koktejl už jen ozdobte snítkou borovice s čerstvými malinami. Pro zajímavější vůni můžete koktejl ještě posypat jemně strouhaným perníkem.

Pokud si rádi před Vánoci dáte koktejl, který navodí tu správnou vánoční atmosféru, tak si asi nemůžete vybrat lépe. Nedisponujete-li doma hořákem, před vchodovými dveřmi vám neroste borovice a černorybízový likér jste včera dopili, máte šanci si koktejl dát přímo od Daniela Fibingera v Two Steps Baru za 150 korun. V nabídce jej ale najdete pouze do konce prosince.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz: