Článek
„Když jsem přemýšlel o vánočním koktejlu, tak jsem prvořadě přemýšlel nad barvou, která by vystihovala vánoce. Jasně mě napadla červená a bílá. Plus zelená borovicová větvička s malinami na ozdobu, ta připomíná vánoční stromek a krásně voní. Teprve poté jsem začal přemýšlet nad samotnou chutí,” popsal Novinkám proces tvorby Daniel Fibinger, který si své barmanské zkušenosti do Two Steps Baru přivezl z Velké Británie.
Když nám šéfbarman koktejl naservíroval, nemohli jsme se ubránit pocitu, že připomíná Cosmopolitan. Vzhledově a trochu i chutí. Takový vánočně laděný Cosmopolitan upravený speciálně pro zimní období. A s tou chutí si Daniel Fibinger opravdu vyhrál.
Vodka jako okrajová přísada
„Limetky s cukrem jsem měl jako takový malý základ, který koktejlu dodá jedinečné vyvážení sladké a trochu trpké chuti. Maliny jsem přidal kvůli tomu, že jsou vynikající svou chutí a navíc patří k lesnímu ovoci, což je na ozdobu skvělé. Zázvor skvěle ladí s malinami a navíc v zimním období zahřeje, což člověk obvykle neodmítne,” dobře odhadl zručný barman.
„Vodka padla do koktejlu pouze okrajově z důvodu, aby nebyla tak dominantní a nekřížila se s chutí koktejlu. Přiznejme si ale, že zároveň plní svůj účel. Brusinkový džus a likér z černého rybízu dodávají specifickou chuť a barvu. Bílek jsem přidal z důvodu pěnivosti na povrchu koktejlu. S přidáním plamene a moučkového cukru se vytvoří karamelizovanost ve stylu dezertu crème brûlée. Tím je koktejl jedinečný a zajímavý,” dodal Fibinger.

Z koktejlu na vás doslova dýchají Vánoce. Když několikrát usrknete, vánoční stres se nápadně rozplývá...
Vánoční koktejl Christmas Magic | |
---|---|
Ingredience | |
vodka | 4 cl |
Creme de cassis (likér z černého rybízu) | 2 cl |
limetka | 4 měsíčky |
třtinový cukr | jedna lžička |
moučkový cukr | na posypání |
maliny | 3 kusy |
zázvor | trochu |
bílek | 4 cl |
brusinkový džus | 10 cl |
borovice na ozdobu | snítka |
perník | na postrouhání |
Postup | |
Nejprve vychlaďte skleničku na stopce ledem (může být např. martini sklenka). Poté vložte do šejkru čtyři měsíčky limetky, jednu malinu a trochu čerstvého strouhaného zázvoru. Zasypte třtinovým cukrem a rozdrťte dřevěnou paličkou. Dolijte vodkou, likérem Creme de Cassis, brusinkovým džusem, přidejte bílek a vše důkladně protřepejte v šejkru. Bílek vytvoří bohatou krémovou pěnu. Nyní do šejkru přidejte led a protřepejte znovu, aby se koktejl vychladil. Přeceďte přes sítko do vychlazené skleničky a bohatou pěnu posypte moučkovým cukrem, který hořákem zkaramelizujete, jako když připravujete crème brûlée. Hotový koktejl už jen ozdobte snítkou borovice s čerstvými malinami. Pro zajímavější vůni můžete koktejl ještě posypat jemně strouhaným perníkem. |
Pokud si rádi před Vánoci dáte koktejl, který navodí tu správnou vánoční atmosféru, tak si asi nemůžete vybrat lépe. Nedisponujete-li doma hořákem, před vchodovými dveřmi vám neroste borovice a černorybízový likér jste včera dopili, máte šanci si koktejl dát přímo od Daniela Fibingera v Two Steps Baru za 150 korun. V nabídce jej ale najdete pouze do konce prosince.
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz: