Hlavní obsah

Vědci vyrobili nealkoholické pivo s chutí alkoholického

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valladolid

Průlomu ve výrobě nealkoholických piv dosáhli vědci ze španělského Valladolidu. Dokázali vyvinout unikátní metodu extrakce aroma z alkoholických piv a takto separovanou vůni a chuť ležáku přidat do nealkoholických piv. Výsledkem je pivo vhodné pro řidiče, které zaujme plnou chutí typickou pro dvanáctku.

Foto: Profimedia.cz

Nealkoholické pivo s chutí toho alkoholického je snem mnoha pivařů řidičů.

Článek

Při výrobě nealkoholického piva, což je poměrně náročný technologický proces, dojde k odejmutí velkého množství aromat a příchutí, které se vážou k alkoholu dvanácti- a třináctistupňových piv. Stupně přitom odkazují na množství použitého sladu při výrobě piva.

Milovníci klasického chmelového moku si dlouhodobě stěžují na to, že se nealkoholická varianta nedá pít. A neradi po ní sáhnou i tehdy, když musí řídit. Tým vědců z Valladolidské univerzity však přišel s novou potravinářskou technologií, která umožní výrobu nealko piva s plnou chutí piva alkoholického.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokrok pro konzumenty

Tým Carlose A. Blanka použil k extrakci tří aromatických složek pivní speciály s obsahem 5,5 a 6,5 procenta alkoholu. Látky extrahoval pomocí membránové technologie známé jako pervaporace. Při ní se používá polopropustná membrána, která separuje dvě frakce alkoholického piva. V tekuté fázi je zadržen alkohol, zatímco v plynné fázi jsou zadrženy aromatické sloučeniny. Pak se plynná fáze kondenzuje, aromatické složky extrahují a přidávají do nealko piva.

„Přidali jsme tyto aromatické sloučeniny do dvou téměř lihuprostých piv, do nízkoalkoholického piva s obsahem méně než jedno procento etanolu a do nealkoholického piva s obsahem méně než 0,1 procenta etanolu. Tato technologie sice nedokáže zachytit úplně všechny aromatické látky a chutě, které mají piva alkoholická, nicméně představuje velký pokrok při výrobě nealkoholických piv, která jsou díky tomu mnohem chutnější pro konzumenty,“ tvrdí ve zprávě ke svému výzkumu Carlos A. Blanco.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

V Belgii vybudují pivovod

V belgickém středověkém městě Bruggy už mají dost těžkých nákladních vozů drkotajících se kolem jeho malebných kanálů. Proto zdejší zastupitelé schválili...

Výběr článků

Načítám