Hlavní obsah

V Belgii vybudují pivovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V belgickém středověkém městě Bruggy už mají dost těžkých nákladních vozů drkotajících se kolem jeho malebných kanálů. Proto zdejší zastupitelé schválili výstavbu pivovodu, kterým poteče pivo z 500 let starého pivovaru do nedaleké plnicí továrny.

Foto: Profimedia.cz

Malebné belgické městečko Bruggy

Článek

Potrubí, vedené pod zemí, dosáhne délky okolo tří kilometrů. Propojí pivovar De Halve Maan v srdci Benátek severu, jak se městu Bruggy přezdívá, a průmyslovou oblast, kde se pivo bude stáčet do lahví a dopravovat k žíznivcům do celého světa.

„Nápad se zrodil z ekologických a životních důvodů, nikoli z ekonomických," řekl agentuře AFP ředitel firmy Xavier Vanneste. Po dokončení pivovodu zmizí z dlážděných ulic města 500 nákladních vozů ročně. Dojde tedy ke snížení nákladní dopravy zhruba o 85 procent.

Více o městě Bruggy

Leží na severozápadě Belgie v provincii Západní Flandry.

Od Bruselu je městečko vzdálené asi 90 kilometrů.

Počet obyvatel se pohybuje okolo 120 tisíc.

Osídlení tu vzniklo už před zhruba 2000 lety.

Za vybudování unikátního potrubí, jehož součástí budou i nejnovější technologie využívané například k přepravě ropy a zemního plynu, zaplatí pivovar. Výše nákladů na projekt, jehož stavba má začít v příštím roce, zatím není odhadnuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám