Hlavní obsah

Burgundského bude letos méně

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Burgundské víno se v blízké době stane zřejmě vzácnějším artiklem. Značnou část jeho letošní úrody totiž o uplynulém víkendu zničilo krupobití, při němž po dobu tří minut padaly na vinice v Burgundsku kusy ledu o velikosti golfového míčku.

Foto: Profimedia.cz

Burgundsko hlásí velké problémy...

Článek

„Bylo to jako palba z automatické zbraně,“ řekla vinařka Anne Parentová. Potrvá ještě několik dní, než budou škody zcela vyčísleny. Předběžné odhady ale naznačují, že ztraceno je 50 až 90 procent sklizně.

„Je to katastrofa. Měli jsme našlápnuto na velmi dobrý rok, ale teď je všechno pryč,“ dodal Jean-Louis Moissenet, prezident asociace vinařů apelace Pommard.

Burgundští pěstitelé doufali, že se letos konečně vymaní z problémů, které jim způsobily podobné rozmary počasí i v předchozích dvou letech. Například loni časté bouřky poničily místy až šedesát procent plánované úrody. Vlhký počátek letošního jara a teplý červen byly přitom dobrým příslibem velmi dobré úrody.

Nakonec nepomohlo ani třicet kanónů na vystřelování jodidu stříbrného do atmosféry, látky, jejímž působením by se kroupy měly přeměnit na déšť. „Je úžasné, že ty kanóny máme, ale tentokrát se ukázalo, že každý systém má své limity,“ řekla Parentová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám