Hlavní obsah

Ostravské restaurace nabízejí tento týden hmyzí speciality

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Mascarpone se sušeným hmyzem, moučného červa na salátku z rukoly nebo duo sarančat na kuskusu s ředkvičkami mohou lidé ochutnat tento týden ve dvou ostravských restauracích hotelu Imperial. Netradiční gurmánský zážitek pro ně na jídelníček připravil profesionální kuchař Petr Ocknecht z Brna, který se snaží dostat hmyz do české gastronomie.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Saranče stěhovavé chutná jako slanina.

Článek

„Konzumace hmyzu je pro člověka prospěšná, protože jeho tělíčka jsou tvořena vysoce kvalitní bílkovinou, která je srovnatelná s bílkovinami drůbeže či ryb, maso hovězí či vepřové kvalitou dokonce předčí. Kromě toho obsahují také značné množství esenciálních aminokyselin,“ popisoval novinářům hmyzí specialista. Jeho netradiční pochoutky jsou přitom běžnou součástí jídelníčku asijských či afrických států.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odborník přes hmyzí speciality Petr Ocknecht při přípravě cvrčků na slunečnicovém oleji.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Švábi jsou podle Ocknechta lahůdkou. Chutnají jako teplé škvarky.

„Entomofágie, tedy konzumace hmyzu je znovuobjeveným trendem moderní civilizace. Od prvopočátků lidských dějin byl hmyz přitom obvyklou součástí jídelníčku a na mnoha místech světa v tom pokračují. Výjimkou je pouze Evropa, kde se postupně od pojídání hmyzu ustoupilo, ale zase se to vrací. Například ve Francii už mají i restauraci, kde nabízejí hmyz,“ vysvětloval novinářům šestatřicetiletý kuchař při přípravě cvrčka na másle.

Hmyz jako prevence proti rakovině či infarktu

Kuchař dodal, že hmyz přitom obsahuje omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. „Ty působí preventivně proti srdečním a mozkovým onemocněním, zmírňují i bolesti kloubů. Hmyz obsahuje také chitin, který je nazýván živočišnou vlákninou. Zlepšuje trávení, působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva a proti rozvinutí alergií. Preparáty s obsahem chitinu patří mezi vysoce ceněné potravinové doplňky,“ líčil Ocknecht.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pochutnat si lidé mohou i na sušeném hmyzu. Na snímku jsou sušení cvrčci, za nimi už upražená sarančata na talířích.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Druhy brouků, z nichž brněnský kuchař připravuje hmyzí speciality.

„Nejraději mám cvrčka na másle, chutná jako oříšek. Saranče pak jako slanina a šváb jako teplé škvarky. Doporučuji připravovat brouky čerstvé, jsou nejchutnější. Jedná se o rychlé, zdravé a levné jídlo. Litr brouků koupím za 400 korun a udělám jídlo pro 50 lidí,“ usmíval se kuchař.

Napsal už i kuchařku

Na nápad připravovat jídla z hmyzu ho přivedl jeho desetiměsíční pobyt na zaoceánské lodi, kde mohl ochutnat spoustu nezvyklých potravin z celého světa. V Brně pak na Mendelově univerzitě slyšel přednášku na téma hmyzí gastronomie, která ho nadchla. To bylo před 11 lety, od té doby se z vyučeného kuchaře předělaného na cukráře stal odborník na hmyz. Vyšla mu už také kuchařská kniha Kuchyně hmyzem zpestřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám