Hlavní obsah

Fyzik sní o americké Velké zdi, která zastaví hurikány

Novinky, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velcí muži mohou mít velké nápady a ideje. Až 300 metrů vysoké a 160 kilometrů dlouhé zdi ze skla - tak by podle fantaskních představ profesora Rongjii Taa z Temple University ve Filadelfii mohly vypadat bariéry, jež mají skoncovat s hrozbou hurikánů ve Spojených státech. Je to ale reálná, jen mírně futuristická, představa? Podle kritiků nápadu ne.

Foto: Profimedia.cz

Skleněné stěny by vznikly v koridoru, který odděluje Skalisté hory od Apalačských hor.

Článek

Skleněné stěny by nechránily velká města - vznikly by v koridoru, jenž odděluje Skalisté hory od Apalačských hor. Až tam sahá vliv tzv. uličky tornád, což je pás teplé vody sahající od břehů Afriky do Karibiku a Mexického zálivu, nad nímž vzniká nejvíce hurikánů. Úkolem tří stomílových monster by nebylo ničivé smrště zastavit, nýbrž zbrzdit a oslabit natolik, aby nepůsobily vážnější škody.

„Pokud postavíme tři velké zdi, jednu v Severní Dakotě, druhou na hranicích Kansasu a Oklahomy a třetí na jihu Texasu a Louisiany, navždy omezíme hrozby uličky tornád,“ věří profesor Tao. Ve prospěch svých představ uvádí jako argument Čínu a také Evropu. Zvláště v asijské zemi jsou rozsáhlá plochá údolí, která se táhnou od severu k jihu, čas od času jsou však přerušena pásy kopců táhnoucích se od východu k západu, což prý brání vzniku tornád.

„My možná nemáme východozápadní pohoří jako jsou Alpy v Evropě, ale můžeme si postavit zdi,“ dodává k tomu Tao.

Naprostý nesmysl, míní kritici

Jako vzor pro navrhované stavby uvádí mrakodrap Comcast, 300 metrů vysokou skleněnou věž ve Filadelfii. „Naše zdi proti tornádům by mohly být také ze skla. Byl by to význačný bod v krajině,“ agituje profesor, podle nějž by zdi byly „atraktivně vyprojektované“. Stály by maličkost - odhadem 16 miliard dolarů.

„Už jsme provedli počítačové simulace a naším příštím cílem je vytvořit hmotné modely pro testování v aerodynamických tunelech,“ popisuje pak postup své práce.

Kritici jako Harold Brooks z Národní laboratoře pro kruté bouře jsou ale přesvědčeni, že velké zdi by „prostě nefungovaly“. Poukazují na to, že v některých částech Oklahomy, Arkansasu a Missouri se táhnou kopce od východu k západu, a přesto tam hurikány přicházejí.

„Každý, koho znám, je na sto procent přesvědčen, že je to špatně promyšlený nápad,“ přidává se i Brooksův kolega Joshua Wurman a jedovatě dodává: „Možná kdyby postavil ty své bariéry v měřítku Alp, pak by to tornáda narušilo. Ale je jasné, že by to způsobilo i drastické změny klimatu. Lék by pak mohl být horší než sama nemoc.“ Wurman proto doporučuje spíše drobná opatření: lepší předpovědi, obydlí a úkryty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám