Hlavní obsah

Týden na trzích: Fed pomohl akciím pokračovat v růstu

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké akcie za sebou mají další úspěšný týden, ke kterému pomohlo zasedání americké centrální banky. Rizika do budoucna ale stále zcela nevymizela.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Akciové indexy v Evropě i v USA si připsaly další úspěšný týden. Nic na tom nezměnilo ani překvapivé prohlášení německé kancléřky Merkelové, která začala couvat před případnou pomocí Řecku, což vedlo k dalšímu výraznému nárůstu rizikové prémie na řeckých státních dluhopisech. Tato epizoda však na celkový sentiment na trzích měla jen malý dopad.

Obchodníky totiž v týdnu dokázaly uklidnit daleko důležitější zprávy, které přišly z USA, kde rozhodovala americká centrální banka (Fed) o úrokových sazbách a dalším vývoji měnové politiky.

Americký Fed obchodníky opět nenechal na holičkách a podle očekávání podržel sazby beze změny na rekordně nízké úrovni 0,25 %. Společně se svým rozhodnutím navíc zveřejnil doprovodný komentář, ve kterém opět zopakoval, že hodlá takto nízkou úroveň sazeb udržovat na dostatečně dlouhou dobu, což v důsledku znamená, že by sazby v USA nemusely růst ještě minimálně šest měsíců.

Americká ekonomika pokračuje ve stabilizaci

Hlavním motorem růstu cen akcií a ostatních rizikovějších aktiv bylo ale především vyjádření Fedu na adresu síly americké ekonomiky. Přes rizika na trhu s bydlením totiž Fed konstatoval, že ekonomická aktivita nadále pozvolna zesiluje, situace na trhu práce se stabilizuje a výdaje firem na nákup kapitálových statků začínají výrazně stoupat.

Až překvapivě prorůstový komentář proto dal zapomenout na veškerá rizika, která akciové trhy svazovala ještě začátkem roku, a pomohl americkému indexu S dostat se až nad hranici 1 150 bodů, kde se naposledy pohyboval koncem září 2008. Přes výprodej akcií ze začátku roku tak březen zdá se definitivně ovládl optimismus.

Současná situace se v mnohém podobá loňskému březnu, kdy si akciové indexy sáhly na své třináctileté minimum, ze kterého již následně pouze stoupaly. Zatímco v minulém roce ale pomáhala cenám akcií vzhůru pokračující snaha vlád a centrálních bank stimulovat ekonomiku, nadcházející měsíce se mohou nést ve zcela opačném duchu.

Jak totiž potvrdil Fed ve svém doprovodném komentáři z minulého týdne, bude to právě letošní březen, kdy pozbude platnost program na nákup cenných papírů krytých hypotékami, kterých Fed stačil od minulého roku nakoupit za 1 250 mld. USD. S postupným stahováním svých podpůrných opatření začíná o pár měsíců později také Evropská centrální banka. Fiskální stimuly navíc rovněž začnou odeznívat, když například v USA příští měsíc skončí platnost vysokých daňových slev, jež v USA dostávaly domácnosti, které se rozhodly k nákupu nového bydlení.

Spíše než zdrojem dobré nálady proto může být již brzy měnová politika důvodem k obavám. Bez podpory ze strany centrální banky totiž nebude hybné síly, která by pomáhala cenám akcií a ostatních rizikovějších aktiv v růstu, vzhledem k tomu že se banky v USA a Evropě stále zdráhají úvěrovat soukromý sektor.

Výhled na příští týden

V nejbližších dnech ale o náladě na trhu budou rozhodovat především nově příchozí ekonomická data. Z těch nejzajímavějších přinese příští týden z Evropy například německý index podnikatelské důvěry (IFO), nebo výsledky aktivity výrobního sektoru a sektoru služeb v eurozóně. Spojené státy pak zveřejní ukazatel objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a především velmi očekávané výsledky z trhu s bydlením, který zůstává Achillovou patou americké ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám