Hlavní obsah

Saúdská Arábie zvýšila v dubnu těžbu ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie v dubnu přikročila k navýšení těžby ropy na 8,5 miliónů barelů denně. V březnu přitom těžila jen 8,3 miliónů barelů. O navýšení těžby informovala agentura Reuters s odkazem na zdroje v odvětví.

Foto: Profimedia.cz

K růstu cen ropy letos hodně přispívá napětí v zemích severní Afriky a Blízkého východu

Článek

Ke zvýšení objemu těžby Saúdskou Arábii přiměl vyšší zájem a také předpoklad, že poptávka na přelomu května a června ještě stoupne.

Ke zvýšení objemu těžby Saúdskou Arábii přiměl vyšší zájem a také předpoklad, že poptávka na přelomu května a června ještě stoupne.

"V dubnu se těžba pohybovala kolem 8,5 milionu barelů denně a důvod, proč jsme ji zvýšili, byla vyšší poptávka," sdělil jeden ze zdrojů. Odmítl ale říci, z kterých regionů vyšší poptávka přicházela. Druhý zdroj řekl, že zmíněných 8,5 miliónu barelů možná nezahrnuje těžbu z neutrální zóny, o kterou se Saúdská Arábie dělí s Kuvajtem.

Zdroje uvedly, že v dubnu byl vyšší i vývoz ropy, a to jak proti březnu, tak proti únoru. Přesná čísla ale neuvedly. Spotřebitelé od začátku roku naléhají na vývozce ropy, aby zvýšili produkci, a přispěli tak k zastavení růstu cen ropy. Ty jsou nejvýše od léta 2008, kdy sestupovaly z tehdejších rekordů. Brent se nyní prodává asi za zhruba 125 dolarů.

K růstu cen ropy letos hodně přispívá napětí v zemích severní Afriky a Blízkého východu. V této oblasti totiž leží několik zemí, které patří k hlavním producentům ropy. Důvodem k růstu cen ropy je také pokračující oživení globální ekonomiky, které zvyšuje poptávku.

Produkci dále zvýšíme jen při nedostatku ropy

"Klíčové je ale to, že Saúdská Arábie zvýší těžbu jen za předpokladu, že na trhu bude ropy nedostatek, anebo aby pokryla mimořádnou poptávku. Tedy ne z toho důvodu, že jsou ceny vysoko, protože ceny jsou dnes vysoko kvůli spekulacím," řekl další zdroj.

Vývozci kolem Perského zálivu očekávají, že poptávka po ropě se bude v nadcházejících měsících zvyšovat mimo jiné proto, že evropské rafinerie končí s jarní údržbou, která je nutila přerušit činnost. Jakmile se vrátí k plnému provozu, začnou nakupovat i vyšší objemy ropy. K růstu poptávky přispěje patrně i Japonsko, které zahajuje práce na obnově infrastruktury poničené při březnovém zemětřesení.

"Očekávám, že produkce (v Saúdské Arábii) zareaguje na tržní poptávku," poznamenal jeden z bývalých činitelů státní energetické společnosti Saudi Aramco. Na přelomu května a června by se tak podle něj těžba ropy mohla v Saúdské Arábii vyšplhat k devíti miliónům barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám