Hlavní obsah

Besserovi hrozí za zatajení podílu ve firmě pokuta 50 tisíc

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministru kultury Jiřímu Besserovi hrozí finanční postih. Za to, že ve svém majetkovém přiznání zatajil svůj podíl ve firmě v USA, by mohl dostat pokutu až 50 tisíc korun. Besser totiž porušil zákon o střetu zájmů, který takové jednání označuje jako přestupek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser

Článek

Podnět k zahájení přestupkového řízení chystají soc. dem. poslanci. „Chtěli bychom, aby se tím začal zabývat náš výbor a případně podal podnět,“ řekl Právu předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

V takovém případě by se dostal na stůl přestupkové komise městského úřadu v Berouně, kde ministr kultury bydlí a kde starostoval v době, kdy do firmy vstoupil.

Rozhodnutí o přestupku a pokutě je na úřednících. Je ovšem otázkou, jak bude úřad případně postupovat proti bývalému starostovi.

Výsledek eventuálního přestupkového řízení ale může zůstat utajen. A to proto, že tato řízení jsou neveřejná a není povinností úřadů o nich informovat.

Ministr minulý pátek poslal do Sněmovny doplnění svého majetkového přiznání za loňský rok, kde angažmá ve firmě Comoros přiznal. Podle svého přiznání v ní figuruje o roku 2009 jako společník.

Jako OSVČ skončil po vstupu do vlády

Podle zákona o střetu zájmů členové vlády nesmějí podnikat nebo provozovat samostatně výdělečnou činnost ani sedět v orgánech podnikajících firem. Pokud by se tedy Besserovo angažmá omezovalo pouze na jeho podíl ve firmě, která nevydělává, mohlo by jít o správu vlastního majetku, kterou zákon ministrům povoluje.

Ve dvou původních majetkových přiznáních Besser uvedl pouze své ukončené členství v statutárních orgánech firem Aquapark Beroun a Úpravny vod Želivka, což vyplývalo z jeho funkce starosty Berouna. Kromě toho přiznal podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná, s čímž ale – podle přiznání – skončil loni v srpnu, tedy po vstupu do vlády.

Besser uvedl také funkci předsedy správní rady Nadačního fondu MUDr. Jiřího Bessera, v němž figuruje i hokejová legenda Dominik Hašek. Má pomoci revitalizovat berounskou nemocnici, vklad činí 200 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám