Hlavní obsah

Paroubek po návratu z Moskvy chce vyslovit Topolánkovi nedůvěru

Novinky, jov, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek doporučí příští týden poslancům soc. dem., aby se zabývali návrhem vyslovit ve Sněmovně nedůvěru premiéru Mirku Topolánkovi (ODS). Premiér je podle něj nekompetentní. Paroubek to řekl v sobotu po návratu z Moskvy. Mluvčí vlády to označila za právnický nesmysl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČSSD na sobotní tiskové konferenci v Praze

Článek

Paroubek řekl, že premiér je podle něj značně unavený a zasloužil by si vyměnit i s tím, že by zůstala současná vládní koalice. "S velkou pravděpodobností doporučím vedení strany i poslaneckého klubu, abychom se zabývali možností zvážit hlasování o důvěře ne vládě, ale přímo premiérovi Topolánkovi," uvedl na sobotní tiskové konferenci šéf ČSSD.

"Myslím si, že i v řadách současné vládní koalice by se našel kompetentnější činitel, který by dělal menší ostudu České republice," připustil Paroubek s tím, že cílem vyvolání hlasování není pád současné vládní koalice, ale jen změna šéfa kabinetu. "Politické strany toho času se nejsou schopny pravděpodobně dohodnout na mimořádných volbách,“ odůvodnil takový postup šéf ČSSD.

Paroubek slovy o hlasování o důvěře premiérovi reagoval na páteční konflikt mezi Topolánkem a představiteli odborů a zaměstnavatelů. Topolánek je slovně napadl při začátku jednání tripartity, později se omluvil. Odboráři to ale považují za nedostatečné.

"Výroky pana premiéra přesahují obvyklou mez," řekl na tiskové konferenci Paroubek. "Svědčí to jenom o úplné nekompetentnosti současného ministerského předsedy," doplnil.

Svůj návrh hodlá Paroubek konzultovat příští týden s vedením ČSSD a poslaneckým klubem. Myslí si, že technicky proveditelný by byl. Podle Paroubka je prý možné, aby Sněmovna hlasovala jen o vyslovení nedůvěry premiérovi. "Z ústavního hlediska podle mého názoru to jde, zatím nebyla ta možnost jenom využita," řekl.

Mluvčí vlády Jana Bartošová to však označila za právnický nesmysl. "Pan premiér obecně na výroky Jiřího Paroubka nereaguje. Navíc toto je naprostý právnický nesmysl. Poslanecké sněmovně je odpovědná vláda jako celek, ne její jednotliví členové," sdělila Novinkám Bartošová.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach poukázal na to, že je ústavně upraveno pouze vyslovení nedůvěry celé vládě. „Takovou situaci Ústava ČR nezná. Je to spíš téma k diskusi,“ řekl k Paroubkovu návrhu vyslovit nedůvěru pouze Topolánkovi. Podle Škromacha navíc platí, že premiér důvěru sociálních demokratů nemá.

Němcová: Je to jen hra

„Myslím, že je to jenom mediální hříčka,“ řekla Novinkám na adresu Paroubkova návrhu místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Má to být velké divadlo, nic jiného to znamenat nemůže. Je to jen hra na hlavu pana premiéra,“ pustila se do šéfa ČSSD.

Němcová také odmítla, že by Paroubkův pokus mohl rozdělit ODS a nalákat její část, když předseda ČSSD nechce konec současné vlády, ale jen odchod Topolánka. „Na tyto hry pana Paroubka rozhodně nenaběhneme,“ prohlásila.

"Smrtící" politika

Podle Ústavy se ale hlasuje jen o nedůvěře vládě. Vyslovení nedůvěry, jak to navrhuje Paroubek, by tak pro premiéra zřejmě nebylo závazné. Současně také platí, že při demisi premiéra s ním padá celá vláda.

Podle Paroubka je jeho návrh zatím úvaha, kterou musí sociální demokraté napřed projednat. „Třeba bude shledáno, že ta doba na to není ještě zralá a nebo není vůbec zralá,“ uvedl.

Mezi Topolánkem a ČSSD zuří otevřená slovní válka kvůli zahraniční politice. Paroubek při své návštěvě Moskvy kritizoval Topolánka. Ve čtvrtek tam zjistil, že dohoda mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně možného vybudování prvků protiraketové obrany USA v ČR a Polsku je na spadnutí. Uvedl také, že čeští vyjednavači nedokázali mít na konečnou podobu dohod takový vliv jako jejich polští kolegové.

"Nevím tedy, koho jsme usmrtili, jestli nějaké nervové buňky pana Topolánka," kometoval to v sobotu Paroubek.

Reklama

Související články

Paroubek míří do Ruska, Topolánek zuří

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek společně s dalšími špičkami strany zamíří ve středu na návštěvu Moskvy. Jedním z témat jednání v Rusku bude i plánovaný...

Výběr článků

Načítám