Hlavní obsah

RECENZE: Nezkušený mladíček, kupa zlata a kolty proklatě nízko

Mladý australský režisér Roderick MacKay natočil drama Furnace (výheň nebo pec), které bylo kladně přijato na festivalu v Benátkách. Zcela právem.

Trailer k filmu Výheň

 
Článek

Furnace je napínavé drama s prvky westernu, i když slovo western tu vyznívá poněkud nesmyslně vzhledem k tomu, že děj se odehrává v Austrálii. Na druhou stranu jde o devatenácté století a kolty jsou zavěšeny proklatě nízko - stejně jako v Americe. Už od první scény je jasné, že hlavně nedostanou šanci vychladnout a moc postav se závěrečných titulků nedožije.

Příběh se odehrává v atraktivním prostředí, mimo jiné zachycuje nádhernou australskou divočinu, je přiměřeně originální a děj neztrácí rytmus.

Před zavedením nákladních aut fungovali v Austrálii 19. století velbloudáři, většinou indického nebo afghánského původu. Zvířata byla odolnější než koně a tito lidé dobře věděli, jak s nimi zacházet. Patří mezi ně i afghánský mladíček Hanif, který se setká zraněným banditou Malem. Ten má revolver a vak plný ukradeného zlata, které se musí přetavit, protože je označeno jako majetek britské královny. Mal se bez mladíka nemůže dostat k peci mazaných Číňanů, kteří mohou zlato zpracovat.

Foto: Kviff

Australští velbloudáři

Uzavřou tak z donucení partnerství, které je ale velmi nestálé. Vztah Hanifa a bandity se postupně mění, nevěří si, ale ukáže se, že drsný nemytý lump Mal má možná nějaké zbytky morálních zásad.

O zlatě ovšem vědí i britští vojáci. Nekompromisně zabijí každého, kdo jim odporuje. Zabíjet však umí i Číňani a nakonec také slušňák Hanif, pokud bude zatlačen do kouta.

V nelítostné rozpálené krajině plné prachu a krve mladík přemýšlí, co je ochoten udělat kvůli zlatu. Přátelství hledá u domorodců - ti jediní nechápou, proč se lidi vraždí kvůli kusu „žlutého kamene.“

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám