Hlavní obsah

Baťůžkáři zůstali věrní i festivalovým hotelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdílný zájem o ubytování ve festivalových hostelech zaznamenali při letošním, 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech jejich provozovatelé.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Recepční festivalového hostelu Dukla ve stejnojmenné karlovarské základní škole.

Článek

Zatímco v hostelu Dukla v objektu základní školy v ulici Dukelských hrdinů mají v evidenci zhruba poloviční počet baťůžkářů než před dobou covidovou, v domově mládeže střední pedagogické školy v karlovarské čtvrti Drahovice byla kapacita plně obsazena. Podobnou naplněnost zaznamenal hostel v budově bývalé základní školy na nábřeží Jana Palacha.

 Menší kapacita

„Letos u nás přespalo zhruba tři sta padesát baťůžkářů, což je ve srovnání s lety před covidem asi polovina tehdejších počtů,“ uvedla recepční Dukly Lenka Doušová.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Recepční festivalového hostelu Dukla Lenka Doušová při práci.

„Rozdělila bych letošní zájem o hostel na několik etap. V té první se naplnil na víkend, podruhé na dva státní svátky, ale ve čtvrtek, když začalo pršet, tak to začalo ve velkém odjíždět,“ popisovala recepční a ukazovala, že celou tělocvičnu má sám pro sebe jen jeden baťůžkář.

Více jich pak spalo v jednotlivých třídách školy. „Uvidíme, jestli přijedou ještě zájemci o hostel na sobotní slavnostní zakončení festivalu,“ dodala Doušová.

„U nás byla obsazenost zhruba tak stejná jako v letech minulých,“ uvedl spoluprovozovatel hostelu na nábřeží Jana Palacha Vladimír Hůrka. „My jsme ale měli dva roky zavřeno a před tím jsme měli větší kapacitu,“ pokračoval provozovatel.

 Zájem o svátky a víkend

„Absolutní počty ubytovaných jsou nižší vzhledem ke snížené kapacitě, ale naplněnost je opravdu skvělá,“ dodal Hůrka s tím, že v hostelu přespalo v součtu kolem tří set baťůžkářů.

Menší počet míst k přenocování byl dán především tím, že objekt školy ze své části slouží jako městské centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům před válečnou agresí Ruska. Vchod neměl hostel jako vždy od řeky, ale z druhé strany od silnice do Drahovic.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Baťůžkáři v hostelu Dukla spali v jednotlivých třídách ve spacácích na zemi.

Podobně jako v Dukle zažil hostel vlnu příjezdů s volnými dny a odjezdů ve všedních dnech. „Hodně lidí si ale pobyty prodlužuje, protože jsou spokojení, většinou to je o jeden dva dny,“ popisoval Hůrka s tím, že se v hostelu, který stojí kousek od festivalového srdce – hotelu Thermal – ubytovávali nejenom Češi, ale i cizinci.

„Například z Argentiny, Austrálie nebo Bali. Pak samozřejmě hodně Slováků, ale i Rakušané a Němci. Cizinců bylo asi kolem třiceti,“ dodal provozovatel hostelu, který nabízel služby úschovny, a to i pro příchozí z ulice, a také nabíjení mobilních telefonů.

Zájem u brigádníků

Až po střechu byl naplněn hostel v domově mládeže střední pedagogické školy v Drahovicích. „Dva bloky domova máme v odstávce kvůli rekonstrukci, takže byl v provozu jen jeden blok,“ uvedla Karin Tischerová z drahovického hostelu.

„Přes agentury se u nás ubytovávali i cizinci, tedy Slováci a Ukrajinci. Z naprosté většiny se jednalo o brigádníky, kteří pomáhají na festivalu,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám