Hlavní obsah

Divácká cena Práva s rekordy

Právo, Lenka Hloušková

Každým rokem si jeden z filmů odváží z festivalu prestižní Diváckou cenu Práva. Ten nejlepší v ní nevybírají odborníci, poroty, ale sami návštěvníci kin. Prostřednictvím papírových lístků známkují jako ve škole: nejlepší je 1.

Foto: Petr Horník, Právo

Harvey Keitel s cenou. Na vyhlášení si vzal i kravatu se symbolem festivalu – s kamzíky.

Článek

„Dobrý den, váš hlasovací lístek, prosím,” právě tuto větu bude brzy opakovat každá z půvabných hostesek přede dveřmi festivalových kin bez nadsázky snad tisíckrát.

Mají přesně daný úkol: rozdat každému vcházejícímu předtištěný hlasovací lístek a po skončení produkce jej vybrat zpět. Ještě před vlastním odevzdáním z ruky do ruky na nich návštěvníci zatrhnou známku, kterou filmu po zhlédnutí přisoudí, od jedničky (výborný) po čtyřku (slabý).

U sálů se navíc nacházejí speciální boxy, do nichž všechny lístky na konec putují.

Hlasy se během festivalu sčítají a průměrují. „Zájem o hodnocení je obrovský. Dá se říci, že každý rok slavíme rekord,“ říká za vydavatele deníku Právo vedoucí oddělení propagace a public relations Stanislava Zajícová.

A dodává: „Zatímco v roce 2006 diváci odevzdali 47 661 lístků, loni jich bylo 78 226.“

Bodují našinci

V minulosti ocenění ve Varech často získávali tvůrci komedií, bodovaly nezřídka snímky z české, případně slovenské produkce. Prestižní sošku si tak například odvezla v roce 2014 dokumentaristka Olga Sommerová za Magický hlas rebelky, v němž sledovala životní osudy zpěvačky Marty Kubišové.

Rok před ní bodovala Alice Nellis se svou komedií Revival, dále v historii pak Jan Svěrák a jeho Vratné lahve (vítěz 2007) či slovenský dokumentarista Marko Škop se snímkem Iné svety (2006) o lokalitě na „konci světa“ Šariši.

Zmíněné filmy vedly nezřídka suverénně hlasování hned od prvního uvedení v lázeňském městě. To je i příklad loňského vítěze, Mládí italského režiséra Paola Sorrentiniho.

Cenu na  pódiu za něj převzal americký filmový herec Harvey Keitel, který vytvořil jednu z hlavních rolí. Italové vůbec dokážou karlovarské diváky zaujmout. Už v roce 2008 stejná cena putovala na Apeninský poloostrov za snímek o tamní mafii Gomora.

Obecně se ale dá říci, že se ve Varech líbí především komedie. Ať už jde o dánský film Veteráni (2010), či belgický Hasta la vista! (2012) o sexuchtivých přátelích, invalidech.

Sledujte Novinky.cz

Výběr nejoblíbenějšího uměleckého kusu – z pohledu laiků – letos začíná, stejně jako festival, v pátek 1. července. Jak se vše vyvíjí, můžete sledovat ve speciální karlovarské příloze na nejčtenějším zpravodajském webu Novinky.cz.

Konečné výsledky hlasování diváků tam budou zveřejněné v sobotu 9. července. Poslední započítávaný lístek se přitom vybere ve dvě hodiny ráno. Divácká cena Práva je důležitá také pro producenty a distributory, kteří se díky ní mohou dozvědět, jak úspěšně bude daný snímek přijat v kinech.

Reklama

Výběr článků

Načítám