Hlavní obsah

Některé baťůžkářky ve Varech sužuje zima, nemají teplé spacáky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš chladné noci a brzká rána, která panují na začátku karlovarského festivalu, zatím příliš nesvědčí spaní ve stanu. Ve stanovém městečku u přírodního koupaliště Rolava si na zimu nejvíce stěžují slečny, které si nevzaly pořádný spacák.

Krásné studentky vybírají, na co půjdou do kina.

Článek

„Evidujeme celkem 659 klientů, kteří u nás dosud přespali,“ uvedla v neděli odpoledne recepční stanového městečka Barbora Chmelíková, podle které stojí na přírodním koupališti zhruba sto padesát až dvě stě stanů. Podobně jako loni.

„Očekáváme, že v pondělí další baťůžkáři přijedou,“ pokračovala.

Těm, co zůstali, vadí zatím nejvíce špatné počasí. „Já mám pořádný spacák, takže mě v noci zima není. Ale spousta holek je tady hlavně ráno nevrlých, protože je jim přes noc zima. Moc se asi nevyspí,“ popisovala jedna z ubytovaných.

„Bodejť by jim zima nebyla, když je k ránu sedm stupňů a při zemi dokonce jen pět,“ uvedl k tomu meteorolog Rudolf Kovařík.

 Panují podprůměrné teploty

Karlovarský kraj je známý studenějším počasím ve srovnání se zbytkem Česka. Ale i tady jsou nyní pod dlouhodobým normálem.

„Na to, že je léto, tak by se měly teploty pohybovat mezi 9 a 15 stupni,“ uvedl Kovařík. Letos je tak zatím jeden z nejstudenějších festivalů za posledních několik let.

Většina návštěvníků to ale bere statečně a ani jim nevadil déšť, který se čas od času snášel z nebe v sobotu.

Určitou šanci získat levné ubytování pod střechou nabízí Hostel ve škole na nábřeží Jana Palacha nedaleko Thermalu. Noc tam stojí 120 korun.

„Každý den se nám uvolní zhruba deset míst, když někdo třeba zruší rezervaci, takže něco u nás lze ještě sehnat,“ uvedl Vladimír Hůrka, provozovatel hostelu, kam si každý musí přinést spacák a podložku na spaní.

Nabízí i stravování, snídaně jsou za třicet a obědy a večeře po šedesáti korunách. Jídelníček je předepsaný. K obědu je vždy polévka plus nějaké hlavní jídlo, jako třeba špagety nebo rizoto či salát s tuňákem.

V Březové dají i deku 

Desítky volných pokojů v ubytovně se tří a čtyřlůžkovými pokoji má i Březovský háj v Březové u Karlových Varů, u kterého končí jedna ze tří festivalových linek.

„U nás jim v noci zima nebude, protože tady budou mít baťůžkáři kromě svých spacáků také naší povlečenou prošívanou deku,“ uvedl provozovatel kempu Pavel Řehák.

Jedno lůžko tam vyjde na 225 korun. I zde je k dispozici restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám