Hlavní obsah

Helen Mirrenová ve Varech převezme cenu za přínos světovému filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná britská herečka Helen Mirrenová (Gosford park, Královna) převezme na zahájení 47. ročníku MFF Karlovy Vary Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Přijede se svým manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem.

Foto: ERIC GAILLARD, Reuters

Helen Mirrenová

Článek

"Helen Mirrenová uvede v rámci programu 47. ročníku MFF Karlovy Vary film The Door, v němž si zahrála hlavní úlohu pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF KV," uvedla PR manažerka Uljana Donátová.

Helen Mirrenová začínala v šedesátých letech u divadla. V roce 1967 se stala členkou Royal Shakespeare Company a později účinkovala na mnoha scénách od londýnského West Endu po Broadway.

Především ale hrála v desítkách filmů, z nichž jsou dnes širší veřejnosti známé hlavně  tituly jako Královna, Šílenství krále Jiřího, Gosford Park, Red či Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec.

Foto: USA Films

Helen Mirrenová a Ryan Phillippe ve filmu Gosford Park

Prvním větším filmovým úspěchem bylo pro ni drama Cal (režie Pat O´Connor), za nějž získala Cenu za ženský herecký výkon na MFF v Cannes. Také postava královny v historickém dramatu z roku 1994 Šílenství krále Jiřího (režie Nicolas Hytner) jí vynesla ocenění na MFF v Cannes a první nominaci na Oscara.

Slavný Gosford Park režiséra Roberta Altmana ji přinesl druhou nominaci na Oscara, na Zlatý glóbus a řadu dalších kritických ocenění. Postava jedné z hrdinek v komedii podle skutečné události Holky z kalendáře (režie Nigel Cole) znamenala pro Helen Mirrenovou další nominaci na Zlatý glóbus a na Evropskou filmovou cenu. Mimořádného uznání se jí dostalo za roli panovnice Alžběty II. ve filmu Stephena Frearse Královna (Volpiho pohár na MFF v Benátkách, Zlatý glóbus, Oscar a další ceny).

Úspěšná byla i v televizní práci. Za své role (především úspěšný kriminální seriál Hlavní podezřelý) byla vyznamenána několika cenami Emmy, dvěma Zlatými glóby a třemi cenami BAFTA. V roce 2003 jí byl udělen Řád Britského Impéria s titulem Dame Commander.

Foto: Profimedia.cz

Roli šéfinspektorky Jane Tennisonové v seriálu Hlavní podezřelý (1991) považuje za zlomovou.

Na MFF Karlovy Vary přijede Helen Mirrenová společně s manželem, režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, s nímž se seznámila při práci na filmu Bílé noci (White Nights). Z tvorby tohoto amerického režiséra je třeba připomenout například snímek Důstojník a gentleman s Richardem Gerem, drama Životní zkouška s Russellem Crowem a Meg Ryanovou, nebo životopisný příběh Ray, za který získal dvě oscarové nominace. Jamie Foxx dostal za výkon v titulní roli tohoto filmu Oscara.

Nejznámější filmy s Helen Mirrenovou

Královna

Gosford Park

Red

Šílenství krále Jiřího

Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

Taylor Hackford je držitelem Oscara za krátký film Teenage Father. Od roku 2009 je prezidentem organizace Directors Guild of America.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám