Hlavní obsah

Doba festivalově laděných výloh v obchodech se může brzy vrátit

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár lety bylo každému návštěvníkovi karlovarského filmového festivalu při pohledu do většiny výloh provozoven místních obchodníků patrné, že světové lázně na západě Čech patří filmové přehlídce. Doba festivalově vyzdobených výloh je ale bohužel pryč. V centru města narazí návštěvník na festivalově vyzdobenou výlohu pouze výjimečně.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hana Mašková jako poslední dbá ve svém pekařství na festivalovou výlohu.

Článek

Jedna z mála prodejen v obchodně-správním centru města je pekařství Repre na Masarykově třídě. Už z dálky hlásá na skle jeho výlohy nalepený nápis, že se letos koná jubilejní 45. ročník festivalové přehlídky filmů. „Přijíždí mi výlohu upravovat zcela dobrovolně známé aranžérky z Plzně. Jsou to strašně hodné ženské. Když už přijedou na festival na filmy, tak nám upraví výlohu,“ řekla provozovatelka pekařství na Masarykově třídě Hana Mašková.

Maketa Křišťálového glóbu

„Jen ten nápis je stál dva tisíce korun. Jsou na tu výlohu hrdé stejně jako já. Je přeci festival, tak je potřeba tomu přizpůsobit i podobu výlohy,“ pokračovala provozovatelka vyhledávaného pekařství. V jedné ze dvou výloh je umístěn historický filmový kotouč s kulatou krabicí a také maketa Křišťálového glóbu, tedy cena filmového festivalu. V druhé pak obří filmová klapka.

„Půjčují si rekvizity, kde se dá. Všechny ty makety si nechaly vyrobit, což stálo další náklady. Dokonce jsem tady jednou měla podobiznu Charlie Chaplina,“ vzpomínala Mašková.

Tradice pomalu vymírá

Přitom takové výlohy byly ještě na konci 90. let minulého století běžnou kulisou festivalu. „Organizovali jsme tehdy soutěž o nejkrásnější festivalovou výlohu,“ vzpomínala šéfredaktorka regionálního informačního měsíčníku Promenáda Jitka Kulhánková. „Tři nejlepší výlohy dostaly od nás cenu v podobě finanční odměny. Akce se zúčastňovaly desítky živnostníků a město opravdu vypadalo tak, že se zde koná filmový festival,“ poznamenala Kulhánková.

Po dvou úspěšných ročnících se dohodla tehdy s vedením města, že akci převezme odbor kultury na magistrátu. Akci se však nepodařilo udržet. Město však uvažuje, že by se dřívější tradice do budoucna obnovila.

Reklama

Výběr článků

Načítám