Hlavní obsah

Festivalové restaurace praskají ve švech

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Jen s pořádnou dávkou trpělivosti se musí obrnit návštěvník karlovarského filmového festivalu, který se rozhodne v centru festivalového dění například naobědvat. Provozovatelé restaurací a stánkaři v okolí Thermalu a v obchodně správním centru města zvládají nápory tisíců návštěvníků filmové přehlídky jen s vypětím všech sil.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ve stáncích před Thermalem je mezi návštěvníky festivalu největší zájem o halušky, vařenou kukuřici a grilované maso a klobásy.

Článek

Ve Varech se u stánků tvoří dlouhé fronty, restaurační zahrádky jsou plné hostů a na pizzu se čeká desítky minut.

„Jezdím na festival deset let a vždycky chodíme na francouzskou palačinku. Obvykle stojí přede mnou ve frontě dva tři lidi. Letos jich je asi patnáct, to jsem nezažila,“ ukazovala v asi deset metrů dlouhé frontě před občerstvením Dobrotky v Zeyerově ulici návštěvnice festivalu Helena z Kladna.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Největší fronty na jídlo se tvoří o okýnek několika občerstvení v Zeyerově ulici v obchodně správním centru Karlových Varů.

„Lepší by to tedy bylo bez front,“ přidala se do hovoru ve frontě Lenka z Prahy. „Francouzkou palačinku si ale nenecháme ujít,“ dodala odhodlaně.

Letí ovocné koláče 

„Máme o sto procent větší kšeft než například vloni,“ uvedla vedoucí pekařství Repre na Masarykově třídě Hanička Mašková.

„Upekli jsme tři sta ovocných koláčů a za dvě hodiny se po nich zaprášilo. Vloni jsme je prodávali celý den. Nevím, jestli to je nostalgií, že každý z loňska na naše vyhlášené koláče s borůvkami, rybízem, meruňkami nebo například se švestkami vzpomínal nebo také tím, že jsme v pekařství vybudovali místa k sezení,“ hledala důvody nebývalého zájmu šéfová pekařství.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Oblíbeným místem pro konzumaci lehkého oběda zakoupeného z okýnka je fontána před Skleněným palácem na Masarykově třídě.

„Koláč stojí devět korun a v menu s kafem to vyjde na třicet, což je příjemná cena,“ dodala a chlubila se výlohou. „Jako jediní jsme v Karlových Varech nechali připravit festivalovou výlohu, přivolali jsme na to aranžérky z Plzně,“ ukazovala.

Pizza? Nestíháme

„Chtěl jsme si dát pizzu, ale kam jsme přišel, tak mi řekli, že nestíhají. V jedné z nich mi dokonce řekli, že budu čekat čtyřicet minut, protože mají spousty objednávek na telefon,“ krčil nespokojeně rameny muž po čtyřicítce.

„Chtěl jsem si v sobotu dát jen párek v rohlíku ve stánku u hlavní pošty na Masarykově třídě, ale když jsme viděl frontu asi šedesáti lidí, tak mě rychle přešla chuť,“ uvedl místní mladík.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ve stáncích před Thermalem je mezi návštěvníky festivalu největší zájem o halušky, vařenou kukuřici a grilované maso a klobásy.

Největší nápor na stánkaře je právě před Thermalem, který je srdcem festivalu. „V sobotu se začaly fronty tvořit od půl jedenácté dopoledne a zmizely až ve čtyři ráno,“ uvedl prodavač stánku Vion Catering před Thermalem.

„Nedělal jsem celou tu dobu nic jiného, než jsem doplňoval na grilu klobásy a maso,“ dodal s tím, že jedna klobása přijde na 40 korun včetně příloh. „Velký zájem je rovněž o halušky, které máme za 25 korun za deset deka,“ uvedl.

Někde se zlevňovalo 

Ve stánku, který stojí naproti Thermalu u řeky, vytočili od pátku do nedělního poledne celkem sto třicet sudů českobudějovické dvanáctky. „Zlevnili jsme ji oproti loňsku o pětikorunu na třicet korun,“ uvedla provozovatelka stánku Lucie Zlámalíková.

„Fronty jsou velké a my věříme, že nám zůstanou zákazníci věrní,“ dodala. „Určitě jsme prodali už asi dvě stě kilogramů klobás a půl tuny halušek,“ pokračovala Zlámalíková s tím, že klobása přijde s přílohou na 45 korun a halušky na 22 korun za deset deka.

„Od pátku jsem spala dvě hodiny,“ přiznala, že už si musí odpočinout. „Jedeme non stop. Máme celkem 45 zaměstnanců, protože nám patří ještě stánek na mostě u hlavní pošty,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám