Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Velké rozhovory s historikem Michalem Stehlíkem i spisovatelkou Pavlou Horákovou

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 14. října 2021

Článek

● Rozhovor s historikem Michalem Stehlíkem, kandidátem na rektora Univerzity Karlovy; proč by měla univerzita nejen v éře covidu mluvit jasnějším expertním hlasem, jakou ekologickou odpovědnost by měla nést a lze nahlížet na minulost, aniž by se musely stavět ideologické barikády?

● Rozhovor se spisovatelkou Pavlou Horákovou, která na Velký knižní čtvrtek vydává svůj nový román Srdce Evropy; proč materiální blahobyt dnešního světa nesnižuje míru osobního utrpení, proč se Češi považují za malý národ a jaký smysl dnes vlastně dává národní perspektiva?

Foto: Argo/Richard Klíčník

Pavla Horáková

● Sloupek Petra Fischera o původem tanzanském spisovateli Abdulrazaku Gurnahovi, čerstvém držiteli Nobelovy ceny za literaturu; jak Gurnah zpřítomňuje (post)koloniální zkušenost, čím připomíná Salmana Rushdieho a v čem vlastně dnes spočívá smysl literárních nobelovek?

● Rozhovor s maďarskou filmařkou Ildikó Enyediovou, režisérkou a scenáristkou snímku Miloval jsem svou ženu; jak přepisovat zdánlivě pevná pravidla, jak vytvořit lepší podmínky pro soužití mužů a žen a jak se tvoří umělcům v orbánovském Maďarsku?

● Text Magdaleny Šipky o knihách brazilského odborníka na vzdělávání Paula Freireho; proč jsou i dnes studenti motorem pokroku a proč by se učitelé neměli bát prorážet hranice vlastních komfortních zón?

● Krátké glosy o dvou nových knižních titulech: básnické sbírce Ivana Wernische Ztroskotanec na břehu atlantském a trojdílné publikaci Jaroslava Rokoského Útěk z Leopoldova

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám