Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Rozhovory s hvězdami Světa knihy Mitchellem a Adichieovou

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 7. října 2021

Článek

● Rozhovor s britským spisovatelem a scenáristou Davidem Mitchellem; proč je dnešní doba časem pro znepokojení, a zároveň časem velkých příležitostí, co můžeme čekat od nového pokračování Matrixu, na jehož scénáři se Mitchell podílel, a proč autisté potřebují podobné emancipační hnutí jako LGBT+?

● Rozhovor s původem nigerijskou spisovatelkou Chimamandou Ngozi Adichieovou; proč může být boj proti sexismu náročnější než boj proti rasismu, jak se v západním světě mění přijetí africké literatury a proč nigerijské děti píšou nejraději o jablkách a sněhu?

● Rozhovor s bosenskou režisérkou Jasmilou Žbaničovou o jejím filmu Quo vadis, Aida?, který zachycuje válečný zločin ve Srebrenici; jakou historickou lekci nám snímek dává, proč jsme všichni nejen v Evropě propojení víc, než bychom možná chtěli, a v čem režisérce osud srebrenických žen připomíná knihy svatých?

Trailer k filmu Quo Vadis, Aida?Video: Aerofilms

● Předvolební fejeton spisovatele Jiřího Kratochvila o strachu z pavouků i z politiků; jak se dá s obojím kreativně pracovat, aby už konečně bylo líp?

● Sloupek Štěpána Kučery o nové knize spisovatele Marka Tomana a historika Davida Majtenyiho Zrádce, hrdina, spisovatel? Jaroslav Klecan z Reportáže, psané na oprátce; jak se proměňuje obraz „zrádce“ ze slavné Fučíkovy knihy, jakých konců může dojít idealismus a proč je potřeba dějiny vyprávět stále znovu a nově?

● Krátkou glosu o nové knize Miroslava Pecha Hranice už nejsou, tati

● Pozvánku na křest knihy Petr Uhl. Za svobodu je třeba neustále bojovat. Vybrané texty 1968–1989, který se uskuteční v pondělí 11. října od 17 hodin v pražském komunitním centru prostor39

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám