Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Dramatik David Jařab o Freudovi a román Jaroslava Rudiše

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON

Salon z 21. října 2021

Článek

● Rozhovor s dramatikem a režisérem Davidem Jařabem o jeho nové hře Freudovo pozdní odpoledne; jak se slavný zakladatel psychoanalýzy vyrovnával s problematikou sexuálního zneužívání dětí, jak se do našich dějin propisuje kolektivní vytěsňování a čím můžou být v umění přínosné „autonomní obrazy“?

● Recenzi Jana M. Hellera na román Jaroslava Rudiše Winterbergova poslední cesta; jak se Rudišovi podařilo ztvárnit protiklad velkých dějin a malého člověka, jak mu v tom pomohla železniční síť či rakousko-uherský bedekr a je pravda, že „takhle o dějinách střední Evropy ještě nikdo nevyprávěl“?

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Rudiš

● Reportážní esej Aleny Zemančíkové o lidech, kteří budovali pohraničí; jak klikatá a obtížná cesta vedla „od Chodů k pendlerům“ a proč bychom téma poválečných dosídlenců měli vnímat bez trapného oslavování, ale i bez hanobení prostého lidského úsilí obstát?

● Sloupek Štefana Švece o tom, jak filosofové popsali konec velkých vyprávění, ale nevšimli si, že poptávka po nich zůstala a dnes je úspěšně nacházíme ve velkých literárních ságách a filmových sériích

● Krátké glosy o dvou knihách: jsou to Otázky rychle kladené v běhu od Rudolfa Altschula a Čísla nelžou od Vaclava Smila

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám