Hlavní obsah

Štefan Švec: Prosím platit!

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby mě víc vzrušovala technika, chodím masturbovat do prodejny Alza v pražských Holešovicích. Nejenom že tam narazíte na spoustu udělátek s dotykovými displeji, které smíte osahávat. Nejenom že je to v tržnici, takže hned vedle prodávají výbornou polívku pho a krásně levné samurajské meče z papundeklové oceli. Především tam vynalezli asi tři sta možností, jak jim lze všechny ty úžasně hladké věci zaplatit.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Článek

Jestli máte za to, že nejkreativnějším odvětvím lidské činnosti je pořád ještě umění, hluboce se pletete. Motorem tvůrčího pokroku se stalo hledání způsobů, které umožňují snadné vyprázdnění kapes a účtů. Začalo to kreditkami a kartami vůbec.

Pak přišly automaty na cokoliv, platební terminály, internetové bankovnictví, PayPal, PacSec a jejich klony. Dnes máme samoobslužné pokladny a nejnovějším hitem jsou bezkontaktní platby, platby mobilem a speciální čipy, se kterými stačí projít kolem nějakého magnetu a ten vás rovnou zkásne za všechno, co si nesete v košíku. Ideálem, ke kterému směřujeme, je zjevně stav, ve kterém člověk ráno vyjde z domu a během dvaceti vteřin bude na mizině. Případně v dluzích. Čím dál jednodušší utrácení je samozřejmě pohodlné. A lákavé. Kdybychom mohli nakupovat myšlenkami, spoustě z nás by nevydržela výplata ani den.

Přijde jednou den, kdy naše peníze od korporace, která nás platí, každý měsíc zamíří rovnou do korporace, která nám uspokojuje falešné potřeby (nejspíš to bude jedna a tatáž). Pak budeme mít holé hýždě a možná začneme zjednodušovat i všechno ostatní. Už dneska se snáz fotí, svádí a vydávají knížky. Jednou se to bude dít ještě automatičtěji, postačí podívat se na cokoliv hezkého, mrknout a budeme mít fotku, film i trojrozměrný záznam. A po snadném životě všichni pěkně, snadno a v automatizovaném režimu umřeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: S korálky nad kotníky

Jak všichni víme, české písemnictví jde dlouhodobě do kopru. Jeden trend, který v posledních letech sílí, je ale potěšující: čím dál víc místa v literárních...

Výběr článků

Načítám